Joanna Trollope herschrijft ‘Sense and Sensibility’

De Britse schrijfster is de eerste van zes auteurs die de zes romans van Jane Austen zullen verplaatsen naar een moderne context.

Dat schrijvers zich wagen aan een remake van bekend werk van roemruchte voorgangers is niet zo gebruikelijk. De remake is vooral een fenomeen dat met Hollywood wordt geassocieerd en maar al te vaak een twijfelachtig resultaat oplevert dat de bloedarmoede in Tinseltown verraadt.

Nochtans was het ooit, in de 18de eeuw, een fijne literaire traditie. De bekendste remakeartiest of imitator van toen is Alexander Pope, die met ‘Imitations of Horace’ zijn tanden in het werk van de Romeinse dichter Horatius en in het genre van de klassieke imitatie zette. Dat genre raakte in de 19de eeuw in onbruik door de opkomst van de romantische ideeën rond originaliteit en de rol van de kunstenaar als scheppend genie.

Ondertussen is het genre van de imitatie in een postmoderne vorm – niet zelden bedoeld als persiflage en doordrongen van de intertekstualiteit – weer helemaal terug van weggeweest. En wat blijkt, Jane Austen is gefundenes Fressen. Haar ‘Pride and Prejudice’ was reeds de inspiratiebron voor meer dan tien romans die op de een of de andere manier voortborduren op het oorspronkelijke verhaal. Vooral Mr. Darcy is daarbij een populair vertrekpunt.

De voorbije twee jaar was ‘Pride and Prejudice’ ook het onderwerp van een paar opmerkelijke opfrisbeurten. In 2009 schreef Seth Grahame-Smith met ‘Pride and Prejudice and Zombies’ een, euh, zombieremake. Deze zomer bracht Mitzi Szereto een erotische versie uit onder de weinig prikkelende titel ‘Pride and Prejudice: Hidden Lusts’, en eerder deze maand verscheen ook nog ‘Mr. Darcy versus the Aliens’, een sciencefictionsequel op het oorspronkelijke boek. Ook Austens debuut was als ‘Sense and Sensibility and Sea Monsters’ het slachtoffer van de mash-uprage die uitgeverij Quirk Classics in gang stak. Allemaal interessant, maar net als de Hollywoodremake van twijfelachtige kwaliteit.

Dan hopen we dat de bewerkingen van ‘Sense and Sensibility’ en ‘Pride and Prejudice’ die Harper Collins plant, van betere kwaliteit zullen zijn. De uitgeverij wil de eerste twee romans van Austen, net als ‘Mansfield Park’, ‘Emma’, ‘Northanger Abbey’ en ‘Persuasion’ laten actualiseren door vooraanstaande Britse en Amerikaanse auteurs. In The Guardian vertelt uitgeefdirecteur Louisa Joyner over het opzet van de serie: “Het is geen poging om Jane Austen te verbeteren. Het is een respectvolle conversatie, een literaire ode.”

Joanna Trollope, een verre verwant van de Victoriaanse auteur Anthony Trollope, mag de spits afbijten met de debuutroman van Jane Austen, ‘Sense and Sensibility’. Geen gemakkelijke klus, want schuilt het gevaar voor kleffe romantiek niet om de hoek bij een schrijfster die bekend staat om haar liefdesromans en familiedrama’s? Volgens Joyner zeker niet: “de twee schrijfsters delen een buitengewone gave om hartverwarmende verhalen te combineren met scherpe sociale analyse.” Het resultaat zou er moeten zijn in het najaar van 2013.

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content