Eén, twee, drie of vier kussen?

90% van de mensen kust: de Britse Lana Citron schreef er een geestig en leerzaam boekje over, ‘Handboek voor de kus’.

Het mag in westerse landen dan heel gewoon zijn dat mensen elkaar in het openbaar zoenen, in bijvoorbeeld het Midden-Oosten (waar mannen elkaar wel uitgebreid zoenen als begroeting) en Indonesië blijkt dat niet het geval te zijn. In dat laatste land heeft de onverbiddelijke zoener of zoenster best een dikke portefeuille mee. De boete kan oplopen tot zowat 25.000 euro of maximum tien jaar cel. In Dubai kan je met zweepslagen gestraft worden en hoewel in de Kamasutra mooie zinnen staan over zoenen, blijft kussen in India nog grotendeels taboe. Overigens: in het meestal toch tolerante Groot-Brittannië verscheen vorig jaar nog een bord in Warrington Station met de vermelding ‘Kissing not allowed. It blocks the platform.’ De dienstregeling van de treinen heeft blijkbaar voorrang op de afscheidskus.

Wellicht heb je ook al voor het probleem gestaan: één, twee, drie, vier… wangkussen als begroeting? In Europa blijken er geen regels te bestaan. Vier in Frankrijk, twee op elke wang en je begint van rechts. In Italië doe je maar. Nederland en Zwitserland: drie, in de Scandinavische landen, Oostenrijk en Spanje is twee genoeg. In Duitsland is de begroetingskus gereserveerd voor goede vrienden en familie. ‘Het aantal kussen dat Belgen elkaar geven hangt van hun leeftijd af. Ze vinden dat iemand die ouder is ook meer kussen verdient,’ schrijft Lana Citron. Nooit gehoord. Maar de Britse romanschrijfster, stand-upcomedian en dichteres is dan ook een expert. Ze zet zich in om het zoenen te bevorderen en hield op Trafalgar Square in Londen zelfs een zoensessie waarbij ze een uur lang aangrijpende boodschappen met ‘kuswensen’ las. Overigens bestaat er een woord voor de studie of de kunst van het kussen: filematologie. Een expert is een filematoloog.

‘Handboek voor de kus’, een wat stroeve vertaling van het Engelse ‘A Compendium of Kisses’ is een onuitputtelijk nachttafelboekje met liedjes, gedichten, kusspelletjes, beroemde kussen uit films en literatuur, citaten (‘Vrouwen herinneren zich nog de eerste zoen als mannen de laatste alweer zijn vergeten’). En ook merkwaardige uitvindingen. Zo ontwikkelde Max Factor junior, de zoon van de gelijknamige make-upkoning in 1939 een kusmachine. Die moest dienen om de veegvastheid van lippenstift te testen. Eerst werden daarvoor arbeiders in dienst genomen, maar die waren de job al snel beu.

Kustradities zijn er ook. De Valentijnskus bijvoorbeeld. Of meer recent de Internationale Kusdag die op 5 februari wordt gevierd. En de Nieuwjaarskus als het middernacht is en er wensen uitgewisseld worden. Sommigen zeggen dat het zonder zoen een jaar van kilte wordt, aldus Lana Citron die een perfect geschenkboekje schreef.

Fred Braeckman

Lana Citron, Handboek voor de kus, Atlas, 216p., 14,90 euro, ISBN 978-90-450-8951-5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content