Dichtersprogramma Nacht van de Poëzie bekend

Op Gedichtendag werd de line-up van de 50 dichters voorgesteld die op 2 april zullen optreden. De Engelse dichter Michael Horovitz is special guest.

Wie er bij was in de jaren zeventig en tachtig spreekt er nog over: de Nacht van de Poëzie. In vier edities ontving organisator Guido Lauwaert gasten als Allen Ginsberg, Simon Vinkenoog, William Burroughs, Hugo Claus, Gust Gils, Paul Snoek en John Massis. Op zaterdag 2 april 2011 krijgt de geschiedenis van de Vlaamse Nacht van de Poëzie in de Gentse Vooruit een nieuw hoofdstuk. Guido Lauwaert vond in Knack en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren twee trekkers om een vijfde editie te realiseren. Samen met de partners Kunstencentrum Vooruit en het Poëziecentrum beloven ze een circus van spraakmakende dichters die zoals vanouds met entr’actes worden afgewisseld.

Vandaag licht curator Michaël Vandebril in de Gentse openbare bibliotheek de line-up van de Nacht van de Poëzie toe: “Het dichtersprogramma dat ik heb samengesteld met Willy Tibergien staat garant voor de happening die ik beoog. Naast de individuele kwaliteiten van de dichters, zowel qua poëzie als qua performance, is ook het totaalspektakel van belang. Het opbotsen van persoonlijkheden, poëtica’s, klanken, entr’actes, onvoorziene omstandigheden en improvisaties.Hoewel Herman de Coninck indertijd niet zo hoog opliep met de Nacht van de Poëzie deel ik zijn ‘systeemloze liefde voor zoveel mogelijk poëzie tegelijkertijd’ en treed ik zijn’pleidooi om die veelkantigheid in godsnaam te laten bestaan’ graag bij. De volgorde van de dichters wordt tot de Nacht van de Poëzie zelf geheim gehouden. Het wordt een nachtelijke poëtische ontdekkingsreis om nooit meer te vergeten!”

Niet minder dan vijftig spraakmakende dichters treden aan in de Concertzaal van Kunstencentrum Vooruit, van zonsondergang tot zonsopgang: Remco Campert – Leonard Nolens -Ramsey Nasr – Delphine Lecompte – Peter Holvoet-Hanssen – Adriaan de Roover – Roger De Neef – Diana Ozon -Thomas Möhlmann – Paul Bogaert – Ingmar Heytze – Laurence Vielle – Inge Braeckman – Benno Barnard – Lies Van Gasse – Joost Zwagerman – Maarten Inghels – F.Starik – Dirk van Bastelaere – Eva Gerlach – Elvis Peeters – Didi de Paris – Saskia de Jong – Arjen Duinker – Jess De Gruyter – Mark Insingel – Tjitske Jansen – Christophe Vekeman – Steven Grietens – ACG Vianen – NoN – Andy Fierens – Antoine Boute – Bart Stouten – Astrid Lampe – Erik Jan Harmens – Rick De Leeuw – Kenny de Thaey – Willy Verhegghe – Peter Verhelst – Coenraed de Waele – Vrouwkje Tuinman – Sylvie Marie – David Troch – Théophile de Giraud – Mustafa Stitou – Jan Mysjkin – Pjeroo Roobjee – Johan de Boose – Stijn Vranken – Menno Wigman – Johan Joos – Roland Jooris – Bart FM Droog – Pat Donnez – Jan Bucquoy – Stefan Hertmans – Jules Deelder.

Eregast van de 5de Nacht van de Poëzie is de Engelse dichter Michael Horovitz (°1935), één van de laatste survivors van de legendarische poëzienacht in de Royal Albert Hall (Londen), 11 juni 1965. Op de zogenaamde International Poetry Incarnation stond ook de 36-jarige Simon Vinkenoog naast beat poets Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti, Gregory Corso en enkele andere internationale dichters. Vinkenoog was zo enthousiast over deze nacht dat hij een jaar later, in 1966, Poëzie in Carré (Amsterdam) organiseerde en dat zelfde jaar ook nog eens meewerkte aan Poëzie in het Paleis in Brussel. Deze drie nachten zijn de voorlopers van de eerste Nacht van de Poëzie die Guido Lauwaert in 1973 in Vorst Nationaal organiseerde. De 5de Nacht van de Poëzie wordt opgedragen aan gangmaker Simon Vinkenoog (1928-2009). Zijn weduwe Edith Ringnalda zal zijn gedichten laten weerklinken in Vooruit.

Horovitz, door Ginsberg “a Cockney, Albionic, New Jerusalem, Jazz Generation, Sensitive Bard” genoemd, is nog steeds als dichter en organisator actief. Hij is inspirator en organisator van de fameuze Poetry Olympics en leidt al meer dan 45 jaar New Departures, volgens Times Literary Supplement “the most substantial avant-garde magazine in Great Britain.” Dichter-troubadour Horovitz treedt op de 5de nacht van de Poëzie op met zijn band The William Blake Klezmatrix.

5de Nacht van de Poëzie en De Sprekende Ezels, organisatoren van vrije podia in Gent, Antwerpen, Brussel en Leuven, bieden dichters die de hoop koesteren het podium van de Nacht van de Poëzie te bestijgen, de kans van hun leven. Schrijf u nu in voor de voorrondes en win één van de 21 plaatsen op het vrije podium in het Vooruit-café. Het publiek en een professionele dichtersjury stuurt uiteindelijk één dichter naar het grote podium in de concertzaal.

Tenslotte selecteerde Gerrit Komrij het winnende boekgedicht uit de meer dan 100 boekgedichten die werden ingestuurd tussen 1 november en 15 december 2010. Het winnende boekgedicht werd gestapeld door Steven Van Ammel en is getiteld: ‘De Wedstrijd’. Gerrit Komrij overhandigt de winnaar op het podium van de 5de Nacht van de Poëzie een stapel gesigneerde bundels, van elke deelnemende dichter één, onder een oorverdovend applaus van het nachtelijke publiek.

De 5de Nacht van de Poëzie heeft natuurlijk nog meer in petto: de entr’actes, de surprises, de bloemlezing … Alvast één extra: Jozef Deleu stelt op de 5de Nacht van de Poëzie zijn nieuwe nummer van Het Liegend Konijn voor met bijdragen van o.a. Leonard Nolens en Gerrit Komrij.

(Bron: Persbericht)

Frank Hellemans

TICKETS: 5de Nacht van de Poëzie Vooruit, Gent – zaterdag 2 april 2011, 20u Tickets beschikbaar via www.vooruit.be of tel. 09 267 28 28. € 20 / 14 (vvk) inclusief reservatiekost

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content