Cees Nooteboom en Dimitri Verhulst top of the bill op Mind The Book 2015

Cees Nooteboom. © Belga

Vanaf donderdag 5 tot en met zondag 8 maart praten en discussiëren auteurs en opiniemakers in de Antwerpse Singel over enkele hete hangijzers van deze tijd.

Wie graag op de eerste rij getuige wil zijn van Mind The Book, kan hier meedoen aan Knacks wedstrijd.

De lustrumeditie van het Mind The Book-festival gaat dit jaar door in de Antwerpse Singel en begint al officieus op donderdag 5 maart wanneer Gie Goris, hoofdredacteur van Mo*magazine, in debat treedt met filosofie Saskia Sassen rond het thema ‘Uitgesloten/uitgestoten’. De eigenlijke opening is voor vrijdag 6 maart. Knack-medewerker Piet Piryns praat dan met Cees Nooteboom over diens oeuvre.

Doctor Love

Zwaartepunt ligt op het weekend zelf wanneer er de hele dag de klok rond allerlei debatten en auteurslezingen zijn. Op zaterdag 7 maart komt de Nigeriaanse schrijver Ben Okri langs.Ook Dirk ‘Doctor Love’ De Wachter is van de partij. Hij peilt samen met tijdsfilosofe en schrijfster Joke Hermsen naar het wezen van de liefde.

Het festival heeft traditiegetrouw een sterke maatschappelijke, zeg maar: geëngageerde insteek. Op zaterdag 7 maart komt de Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz toelichting geven bij het orkestenbeleid terwijl Guy Verhofstadt zijn licht laat schijnen over de situatie in Rusland en Oekraïne. De eminente Britse politieke filosoof John Gray wordt geïnterviewd door Knack-redacteur Joël De Ceulaer.

Boekenweekgeschenk

Op zondag 8 maart tenslotte zijn heel wat Nederlandstalige schrijvers te gast in De Singel. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld het optreden van het Nederlands-Iraanse spraakwater Kader Abdollah en francofiel-chansonnierkenner Bart Van Loo die het over zijn Napoleon-boek zal hebben. Erik Vlaminck die ooit zelf als dakloze dagenlang op straat leefde en daar verslag over uitbracht, komt zijn visie op armoede en groei toelichten. Dimitri Verhulst mag het festival afsluiten. Hij is de auteur van ‘De zomer hou je ook niet tegen’, het geschenk van de Boekenweek die van 7 tot en met 15 maart in Nederland en Vlaanderen samen doorgaat.

Frank Hellemans

Partner Content