Bavo Dhooge vertaalde Franse pornografische schandaalroman over Jezus en Maria Magdalena

Bavo Dhooge schreef 'Samen zullen we slapen voor het sterven' dus zelf en verzon daarbij de nom de plume Jean Sagan. © Facebook

‘Samen zullen we slapen voor het sterven’, een erotische western over Jay C, Maggy M en de 12 apostelen van de vergeten Franse clochard Jean Sagan, is voor het eerst in het Nederlands te lezen.

Ondertussen werd duidelijk dat Bavo Dhooge zelf voor Jean Sagan speelde en dat de zogenaamde Franse clochard én vriend van Boris Vian nooit heeft bestaan. Dhooge creëerde de mystificatie – en het curriculum van Sagan – bij wijze van teaser marketing, zo blijkt nu.

Eind jaren 1950 verscheen bij een kleine Franse uitgeverij de schandaalroman ‘Samen zullen we slapen voor het sterven’, de bloederige ballade van Jay-C & Maggy Magdalena. Schrijver was ene Jean Sagan (1928-1958), een aan lager wal geraakte clochard die bevriend was met Boris Vian, het toenmalige wonderkind van de Franse letteren. Drie weken voor de publicatie ervan stierf Sagan. Het boek kende een schandaalsucces en verkocht 100.000 exemparen tot het in de jaren 1960 werd verboden wegens te aanstootgevend

Knotsgekke western

Thrillerauteur Bavo Dhooge was gecharmeerd toen hij het Franse origineel kon inkijken en moest onmiddellijk denken aan de knotsgekke westerns van de Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino.

Jay-C en Maggy M

De synopsis van het verhaal, die uitgeverij Houtekiet bij het verschijnen van de roman meegeeft, leest inderdaad als het scenario van een film noir van Tarantino. In het wilde westen van een stoffig land trekt ‘Jay’ van Nazareth aan het hoofd van een gang met 12 volgelingen van stad naar stad. Op zijn tocht volgt The Most Wanted Man in the West op een avond Judas – ‘Jude’ – die een bordeel binnengaat. Daar ontmoet Jay, een halfbloed, de prostituee Maria ‘Maggy’ Magdalena. Hij valt als een blok voor haar. Zij ziet hem echter niet staan. Die avond betaalt hij voor een andere vrouw. Maar Maggy blijft hem achtervolgen, ondanks de raad van zijn moeder Maria. Hij gaat Maggy weer opzoeken, met alle gewelddadige en erotische gevolgen vandien.

Frank Hellemans

Partner Content