Amper 2 Vlamingen op Libris Literatuurprijs-longlist van 18 schrijvers

Peter Terrin was als enige Vlaamse schrijver genomineerd voor de Librisprijs met zijn novelle 'Monte Carlo'. © Belga

Alleen Peter Terrin en Ivo Victoria kregen als Vlaamse auteurs een plaatsje bij de laatste 18 kanshebbers voor de Libris Literatuurprijs 2015.

Slechts 2 Vlaamse schrijvers haalden de laatste 18 die in aanmerking komen voor de Libris Literatuurprijs: Peter Terrin met Monte Carlo en Ivo Victoria met Dieven van vuur.

Salon des refusés

Voor deze editie van de Libris Literatuurprijs kwamen Nederlandstalige romans in aanmerking die vorig jaar werden gepubliceerd. Op de zogenaamde groslijst prijken dan ook heel wat Vlaamse auteurs met hun romans die in de loop van 2014 zijn gepubliceerd. Zo vinden we er onder anderen werk van Frank Albers (Caravantis), Herman Brusselmans (met 3 werken weer bijzonder productief afgelopen jaar), Ann De Craemer (Kwikzilver), Bavo Dhooge (Schuld), Kristien Hemmerechts (De vrouw die de honden eten gaf), Guido Van Heulendonk (En dan, als ik weg ben), Hilde Keteleer (Omheind), Bart Koubaa (De vogels van Europa), Paul Mennes (Niets bijzonders), Feline Minne (Medea en ik), Erwin Mortier (De spiegelingen), Griet Op De Beeck (Kom hier dat ik u kus), Marnix Peeters (Eddy Vangelis), Ruth Lasters (Vlaggenbrief), Serge Simonart (Een medaille van vlees en bloed), Jeroen Theunissen (Onschuld), Margot Vanderstraeten (Het vlindereffect), Jan Vantoortelboom (Meester Mitraillette), Luc De Vos (Paddenkoppenland), Dimitri Verhulst (Kaddisj voor een kut) … Om de voornaamste gepasseerde schrijvers langs Vlaamse kant te noemen. Afijn, samen vormen ze een mooi salon des refusés.

Lijstje der genomineerden

Wie zijn dan wel de kanshebbers? Hier het lijstje van de laatste 18 in alfabetische volgorde:

Kees van Beijnum, De offers (De Bezige Bij)

Hanna Bervoets, Efter (Atlas Contact)

Naomi Rebekka Boekwijt, Hoogvlakte (De Arbeiderspers)

Hafid Bouazza, Meriswin (Prometheus)

Jeroen Brouwers, Het hout (Atlas Contact)

Adriaan van Dis, Ik kom terug (Atlas Contact)

Esther Gerritsen, Roxy (De Geus)

Wessel te Gussinklo, Zeer helder licht (Koppernik)

Kees ’t Hart, Teatro Olimpico (Querido)

Bregje Hofstede, De hemel boven Parijs (Cossee)

Peter Middendorp, Vertrouwd voordelig (Prometheus)

Gustaaf Peek, Godin, held (Querido)

Jan Siebelink, De blauwe nacht (De Bezige Bij)

Peter Terrin, Monte Carlo (De Bezige Bij)

Carolina Trujillo, De zangbreker (Querido)

Ivo Victoria, Dieven van vuur (De Bezige Bij)

Niña Weijers, De consequenties (Atlas Contact)

Maartje Wortel, IJstijd (De Bezige Bij)

Op 11 mei de winnaar

Deze longlist van 18 wordt op 2 maart uitgedund tot 6 genomineerden die ieder al een geldprijs van 2.500 euro ontvangen voor hun plaatsje op de shortlist. Op 11 mei wordt de winnaar gekozen die 50.000 euro vangt. Verleden jaar was de gelukkige Ilja Leonard Pfeijffer. In 2009 (Dimitri Verhulst), 2010 (Bernard Dewulf) en 2011 (Yves Petry) waren telkens Vlaamse auteurs aan het feest.

Frank Hellemans

Partner Content