Alexander Münninghoff wint Libris Geschiedenisprijs met ‘De stamhouder’

Alexander Münninghoff is een Nederlandse journalist die zelf in het Poolse Poznan, toen het nog Duits oorlogsgebied was, werd geboren. © omroepmax.nl

‘De stamhouder’, een familiekroniek van drie generaties Münninghoff en hun Lets-Duits-Nederlandse avonturen voor en na de Tweede Wereldoorlog, wint de Libris Geschiedenisprijs 2015.

‘De stamhouder’ (uitgeverij Prometheus) van de Nederlandse journalist met Pools-Duitse roots Alexander Münninghoff sleepte de 9de Libris Geschiedenisprijs in de wacht voor beste historische non-fictiewerk, goed voor 20.000 euro. De Libris Geschiedenisprijs is de meest prestigieuze prijs voor Nederlandstalige non-fictie en werd in 2010 nog gewonnen door David Van Reybrouck en zijn magnum opus ‘Congo’.

Stamhouder Alexander Münninghoff

Alexander Münninghoff wint Libris Geschiedenisprijs met 'De stamhouder'
© Libris

‘De stamhouder’ vertelt het relaas van drie geslachten Münninghoff vanuit het perspectief van kleinzoon, derde generatielid en ‘stamhouder’ Alexander Münninghoff. Journalist Münninghoff, zelf geboren in het Poolse Poznan in 1944 – toen het nog Duits territorium was -, vertelt met verve hoe zijn Letse grootvader aan de basis lag van het Lets-Duits-Nederlandse avontuur, waar zijn vader en vooral hijzelf de vruchten van plukten.

Op zoek naar de roots

In Nederland was Münninghoffs familiekroniek onmiddellijk na verschijnen al een publiekssucces. Het belang van het zogenaamde genealogische boek is sinds ‘De eeuw van mijn vader’ van pionier Geert Mak alleen maar toegenomen. Soms lijkt het wel of elke Nederlandse familie op zoek is naar haar (geschreven) roots.

Frank Hellemans

Partner Content