1 jaar na aanslag Charlie Hebdo: 12 Belgische cartoonisten over de grenzen van de humor

© Zaza/Knack

Vandaag exact 1 jaar na de aanslag op het blad van hun Parijse collega’s vertellen Vlaamse cartoonisten, onder wie Knacks huistekenaars GAL en Zaza, in ‘Het is maar om te lachen’ hoe zij aankijken tegen de grenzen van de vrije meningsuiting.

De aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo dag op dag 1 jaar geleden liet niemand onberoerd, zeker niet de cartoonisten overal ter wereld, en dus ook bij ons. Daarom publiceert uitgeverij Polis in samenwerking met Stripgids vandaag ‘Het is maar om te lachen’, een bundeling van 12 gesprekken met bekende Belgische cartoonisten, onder wie Knacks huistekenaars GAL en Zaza.

Grenzen van de vrije meningsuiting?

1 jaar na aanslag Charlie Hebdo: 12 Belgische cartoonisten over de grenzen van de humor
© GF‘Het is maar om te lachen’, samengesteld door Roel Daenen, gaat na hoe Vlaamse perstekenaars van verschillende generaties tegen hun vak aankijken 1 jaar na de slachtpartij op hun Franse persbroeders.

Botsen de tekenaars vaak op de grenzen van de vrije meningsuiting en de humor? En vooral: hoe kwam het nieuws van de aanslag bij Charlie Hebdo, exact 1 jaar geleden, bij hen persoonlijk aan?


Nawoord van Dave Sinardet

Het boek bevat interviews met de Vlaamse cartoonisten GAL, Ian, Ilah, Kim, Lectrr, Wauter Mannaert, Marec, Pirana, Steve en Zaza. In een dubbelinterview gaan de Franstalige Belgische tekenaars Nicolas Vadot en Cécile Bertrand dieper in op de toestand in Wallonië. De Antwerpse politicoloog Dave Sinardet schreef het nawoord.

Partner Content