‘Concurrentie in Mechelen viel niet meteen op door vlijt’

© Franky Verdickt
Jeroen de Preter
Jeroen de Preter Redacteur Knack

Geen mens die eraan twijfelde dat de Mechelse stadslijst van liberalen, groenen en onafhankelijken deze verkiezingen glansrijk zou winnen. Wat verbaasde was enkel het formaat van de overwinning.

'Concurrentie in Mechelen viel niet meteen op door vlijt'

De Mechelse stadslijst, aangevoerd door burgemeester Bart Somers, overtuigde bijna de helft van de kiezers en krijgt er zondag nog eens negen zetels bij. Het betekent ook dat Somers en co de coalitiepartner N-VA zonder zorgen kunnen laten vallen. Het eclatante succes van het Mechelse project is uiteraard in belangrijke mate de verdienste van de burgemeester. De afgelopen jaren toonde die zich steeds nadrukkelijker een verbindende burgervader.

Met dik 15.000 voorkeurstemmen is Somers met ruime voorsprong de stemmenkampioen. Daarbij hoort wel een interessante kanttekening. In totaal behaalde de stadslijst 25 zetels. Liefst 13 van die zetels gaan naar politici van Groen. Of dat iets zal veranderen aan de machtsverhoudingen, zal moeten blijken. Voorlopig lijkt deze lijst volstrekt immuun voor politieke manoeuvres.

Bart Somers was in de aanloop naar deze verkiezingen bijzonder voorzichtig. Een absolute meerderheid was volgens hem niet haalbaar. Nochtans waren er al lang voor de stembusslag van afgelopen zondag signalen dat de stadslijst de rechtse coalitiepartners niet langer nodig zou hebben. ‘Uiteraard is dit resultaat het gevolg van goed bestuur’, zegt de Mechelse radiomaker Pat Donnez. ‘Maar de concurrentie viel tijdens de campagne niet meteen op door vlijt. Terwijl de kandidaten van de stadslijst zich uit de naad werkten, kon je de lijsttrekster van de N-VA zien wandelen met haar hond op de dijk. Daarbij komt natuurlijk dat het verdomd lastig is om oppositie te voeren tegen een beleid waarvan je, zelfs in je meest bittere momenten, moet toegeven dat het niet zo slecht wordt gevoerd.’ ‘Terwijl de kandidaten van de stadslijst zich uit de naad werkten, kon je de lijsttrekster van de N-VA zien wandelen met haar hond op de dijk.’

Lees ook: ‘De ene Bart is de andere niet: Mechelen is de stad van de verzoening, Antwerpen ligt overhoop’

Partner Content