Cipiersbonden bereiken voorakkoord met Koen Geens

Koen Geens © Belga

Een dag na de nationale betoging van de vakbonden tegen het besparingsregime van de regering-Michel hebben de overheidsvakbonden van de cipiers woensdag een voorakkoord bereikt met minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Minister van Justitie Koen Geens heeft een voorakkoord bereikt met de cipiersbonden, zo meldt de VRT. Totdat het akkoord wordt voorgelegd aan de vakbonden, blijft de staking in de Waalse en Brusselse gevangenissen evenwel duren, en dat zeker nog tot maandag.

Dag op dag een maand duurt de staking van de cipiers in de Brusselse en Waalse gevangenissen nu al. De rationaliseringsplannen van Geens om de besparingen in het gevangeniswezen, -10 procent tegen 2018, te compenseren, terwijl er aan de verouderde infrastructuur niets gedaan wordt, zijn de gevangenisbewakers aan Franstalige kant nog steeds een doorn in het oog.

Witte rook

Maar na een maand onderhandelen kwam er woensdag toch witte rook uit de schouw van het kabinet aan de Waterloolaan. Voor de Franstalige syndicalisten was de belangrijkste voorwaarde dat de minister de belabberde infrastructurele toestand van de gevangenissen in Wallonië en Brussel erkent en daar ook naar handelt.

De Vlaamse vakbonden gingen op 6 mei al akkoord met de voorstellen van Geens. Twintig dagen later hebben zij enkel nog meer toegevingen gekregen van de overheid. Maar Filip Dudal van de christelijke vakbond ACV waarschuwt: “Wij hebben dringend extra mensen nodig, want wij zitten op ons tandvlees.” (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content