‘Charles Michel is de baas, ontegensprekelijk’

Charles Michel © Belga Image
Han Renard
Han Renard Han Renard is redacteur bij Knack

‘Zijn partij zou Charles Michel op de gevaren van het premierschap moeten wijzen,’ zegt Martin Buxant, politiek journalist en commentator bij de Franstalige zakenkrant L’Echo en goed ingevoerd in de ins en outs van de MR, straks de enige Franstalige regeringspartner in de zogenaamde Zweedse coalitie.

Waarom wil Charles Michel zo graag premier worden?

Martin Buxant: Als je als toppoliticus nog maar een haar van de Wetstraat 16 verwijderd bent, is het blijkbaar onmogelijk om die verlokking te weerstaan. Maar als ik een Franstalige liberaal was, zou ik dat premierschap nooit aannemen. Want het betekent dat je de hele tijd compromissen moet sluiten met de Vlamingen, en dat als enige Franstalige partij in die regering. Ik zie niet in wat de MR daarbij te winnen heeft. Maar het premierschap brengt natuurlijk wel veel exposure met zich mee, voor de partij en vooral voor Michel persoonlijk. Dat maakt het voor hem heel moeilijk om nee te zeggen.

Wie is nu de echte baas bij de MR, Charles Michel of Didier Reynders?

Buxant: Charles heeft zijn partij in de hand. Hij is de baas, ontegensprekelijk. Maar Didier heeft heel wat vertrouwelingen binnen de partij – denk aan Jean-Luc Crucke, Daniel Bacquelaine en Pierre-Yves Jeholet – mensen die veel stemmen halen en die goede contacten hebben in de media. Een Vlaamse onderhandelaar zei me enkele dagen geleden: Didier Reynders lijkt een beetje op Karel De Gucht, maar dan geraffineerder qua aanpak. Als Karel De Gucht het in zijn hoofd krijgt om een onderhandeling te bemoeilijken en zijn omgeving de duvel aan te doen, doet hij dat ook. Dan laat hij zijn ongenoegen de vrije loop en gaat hij overal interviews geven. Didier Reynders is meer de man van het subtiele dreigement. Met het soortelijk gewicht dat hij binnen de MR bezit, kan Charles niet anders dan een elegante oplossing voor hem zoeken.

Maar de echte inzet van deze machtsstrijd is inderdaad de partij. Charles mag dan het partijkader controleren, bij de basis blijft Reynders immens populair. Maar misschien speelt Reynders dit spelletje ook gewoon om er zeker van te zijn dat hij straks een mooie ministerportefeuille krijgt.

Partner Content