CD&V verliest, MR wint volgens eerste peiling na verkiezingen

Wouter Beke (CD&V), Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Bart De Wever (N-VA) © BELGA

Volgens een peiling van La Libre Belgique en RTBF – de eerste na de verkiezingen – is het stemgedrag in Vlaanderen weinig veranderd sinds 25 mei. N-VA blijft afgetekend de grootste. Samen gaan de drie partijen die een Vlaamse regering vormden en die federaal onderhandelen, licht achteruit. MR boekt dan weer winst in Wallonië en Brussel.

N-VA kwam bij de Moeder aller Verkiezingen met 31,9 procent als grootste partij uit de bus, aan Vlaamse kant gevolgd door CD&V (18,6 procent) en Open VLD (15,4 procent).

110 dagen later zijn de drie partijen die een centrumrechtse regering vormen, goed voor respectievelijk 31,9 procent, 17,7 procent en 15,4 procent. Voor CD&V gaat het dus wel om een daling van bijna 1 procent.

Charles Michel
Charles Michel© Belga Image

Wallonië en Brussel

De vierde partij rond de tafel, de Franstalige liberalen van MR, gaat er dan weer op vooruit sinds de verkiezingen. In Wallonië scoort de partij van coformateur Charles Michel 26,6 procent, 0,8 procent hoger dan op 25 mei, terwijl ze in Brussel van 21,9 naar 23,7 gaan.

De grote tegenstander in Franstalig België, de PS van ontslagnemend premier Elio Di Rupo, daalt dan weer van 32,0 naar 31,0 procent in Wallonië en van 25,6 naar 23,9 procent in Brussel.

Vlaamse oppositie

Aan Vlaamse zijde gaat zowel SP.A als Groen er 1 procent op vooruit ten opzichte van de federale kiesuitslag. De Vlaamse socialisten komen uit op 15,0 procent, terwijl de groenen 9,6 procent scoren. Vlaams Belang bevestigt de rampzalige uitslag en moet tevreden zijn met 5,5 procent, wat nog 0,3 procent lager is dan op 25 mei.

Kandidaat-premiers

Maggie De Block.
Maggie De Block.© BelgaImage

De krant en de omroep legden ook twee kandidaat-premiers per partij van de toekomstige coalitie voor. Daaruit kwam Maggie De Block (Open VLD) met 25 procent van de stemmen veruit als populairste naar voren, gevolgd door coformateur Kris Peeters (CD&V) en Bart De Wever (N-VA). Didier Reynders en Charles Michel (MR) halen 8 en 5 procent.

Zoals bekend kwamen de onderhandelaars overeen dat de volgende premier uit de ‘liberale familie’ zal komen. (Belga/KVDA)

De internetpeiling werd tussen 5 en 9 september afgenomen bij 2.705 mensen, zo’n 900 per gewest. De foutenmarge bedraagt 3,3 procent op gewestelijk niveau en 1,9 procent op Belgisch niveau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content