Calvo: ‘N-VA durft geen referendum aan over Vlaamse onafhankelijkheid’

Kristof Calvo © Belga Image

Groen-Kamerlid Kristof Calvo roept N-VA op een referendum te organiseren over de toekomst van België. “Als N-VA in 2019 opnieuw een communautaire campagne wil, moet ze ook maar een referendum durven organiseren, zoals in Schotland en Catalonië”.

Dat schrijft Kristof Calvo in zijn nieuwe boek ‘F*ck de zijlijn’.

N-VA is en blijft voor Calvo in de eerste plaats een nationalistische partij. “Maar het zijn wel nationalisten zonder de moed van hun overtuiging. De sfeer in België verzieken, ja, maar de bevolking vragen of België ook echt moet worden opgeblazen, dat durven ze niet”, zegt Calvo.

Het groene Kamerlid ziet de toekomst van België helemaal anders. In zijn boek bepleit hij een sterk federaal België, inclusief een federale kieskring, een herfederalisering van bevoegdheden zoals buitenlandse handel, een Belgisch uitwisselingsprogramma voor alle scholieren en het verplichten van de andere landstaal als tweede taal in het onderwijs, ook aan Franstalige kant.

Geen gemeenschappen

Opvallend is voorts dat Calvo af wil van de gemeenschappen. “Als er een nieuwe staatshervorming komt, moeten we evolueren naar een federalisme op basis van gewesten, de plek waar mensen wonen”, vindt hij. “De gemeenschappen moeten op de schop, zodat Brussel een eigen beleid op maat kan ontwikkelen.”

Calvo’s boek – ‘F*ck de zijlijn’ – gaat niet enkel over het communautaire of de institutionele toekomst van België. Het bevat onder meer ook voorstellen rond ondernemen, leefmilieu en diversiteit. Het boek wordt vandaag voorgesteld.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content