Bushalte De Lijn weg uit Brussel-Noord: ‘Weyts mag dit niet eenzijdig beslissen’

In het Brussels Noordstation verblijven honderden transmigranten die in ons land geen asielaanvraag willen indienen

Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) is verbaasd over de eenzijdige beslissing van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om de bushaltes van De Lijn naar buiten het Noordstation te verplaatsen.

Volgens de burgemeester moet Weyts toestemming krijgen van het Brussels Gewest, maar daar komt er geen reactie op de beslissing.

‘Hij mag dit niet eenzijdig beslissen en moet contact opnemen met het gewest, die dat in het verleden al geweigerd heeft’, stelt Schaarbeeks burgemeester Clerfayt.

Bij het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) wordt er gekeken naar Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Die onthoudt zich evenwel van commentaar, omdat de situatie in het CCN-gebouw, een bevoegdheid van Vervoort, de oorzaak is van het probleem. ‘Hij (Weyts nvdr.) heeft natuurlijk wel gelijk dat er voor de reizigers problemen zijn in het Noordstation. De aanwezigheid van de migranten zorgt zelfs voor overlast in de wijk rondom. Maar het is wel het gevolg van de politiek die de afgelopen jaren werd gevoerd door de minister Francken en Jambon. Zij bieden geen oplossing aan de aanwezigheid van de migranten en sturen ze vanuit het hele land naar Brussel’, zegt burgemeester Clerfayt.

‘Er is bovendien een gebrek aan mankracht binnen de spoorwegpolitie. Minister van Binnenlandse Zaken De Crem heeft zelfs een brief gestuurd naar de Brusselse overheden om te vragen dat de lokale politie de federale politie zou vervangen in de stations en de metro. Wij hebben al veel meer werk dan vroeger en dat met minder agenten’, besluit Clerfayt.

‘Laat het ons gewoon doen’

De bushalte onder het Noordstation zorgt al maandenlang voor problemen, omdat ze wordt gebruikt als slaapplaats door migranten. Vorig jaar liet De Lijn de halte al eens tijdelijk verplaatsen naar het Rogierplein, op vraag van de chauffeurs.

Het Rogierplein is echter een heel eind verwijderd van het Noordstation. Weyts had het Brussels Gewest daarom toelating gevraagd om tijdelijke haltes aan het Noordplein in te richten. Hij wacht nu niet langer meer op antwoord en gaf De Lijn opdracht de tijdelijke haltes snel te plaatsen.

‘Het is ook niet duidelijk of we hiervoor nu al dan niet een vergunning van Brussel nodig hebben. Laat het ons gewoon doen’, zegt Weyts. Op termijn moet er een volledige nieuwe busterminal komen buiten het Noordstation. Het budget – 2,1 miljoen euro – is al voorzien. Maar het is wachten op de bouwvergunning van Brussel. ‘Ik vraag ook opnieuw om de transmigranten weg te halen uit het station’, zegt Weyts. ‘Die mix tussen pendelaars en transmigranten, dat moet stoppen. Maar men doet het tegenovergestelde. Er wordt een aparte ruimte voorzien voor transmigranten, waardoor er nog meer komen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content