Brusselse rechter verbiedt nieuwe vliegroutes plan-Wathelet

© BELGA

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft beslist om het gebruik van twee vliegroutes uit het plan-Wathelet te schrappen.

Het gaat om de ‘kanaalroute’ boven Brussel en de ‘linkerbocht’ boven Etterbeek, Elsene, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde. De Belgische staat krijgt drie maanden om de routes uit roulatie te halen, inclusief dwangsom van 50.000 euro per dag met een maximum van 36 miljoen euro. De uitspraak volgt op een vordering tot staking ingediend door het Brusselse Gewest.

“De rechter heeft onze argumenten gevolgd”, stelde François Tulkens, advocaat van het Brussels gewest, bij het verlaten van de rechtbank. “De rechter geeft het Brussels gewest dus gelijk door te bevestigen dat er een manifeste inbreuk heeft plaatsgevonden van de Europese geluidsnormen. En hij is van oordeel dat de Europese regels wel degelijk van toepassing zijn hier.”

Als tegenpartij had de Belgische staat aangevoerd dat een strikte toepassing van de normen onverenigbaar zou zijn met het behoud van een economische activiteit op de luchthaven van Zaventem. De Brusselse rechtbank is echter van oordeel dat de norm wel degelijk overtreden is, zoals ook bleek uit de meetgegevens van het Brussels gewest. “Sinds 6 februari, dus sinds het gebruik van de nieuwe routes uit het Plan Wathelet, is het aantal inbreuken op de geluidsnormen door vliegtuigen verveelvoudigd”, aldus Tulkens. Daarnaast heeft de rechter geoordeeld dat het Plan Wathelet ook voorbij is gegaan aan de Europese regels rond publieke consultaties, besluit de advocaat. “Het valt inderdaad te betreuren dat de bevolking niet geconsulteerd werd voor de invoering van het vluchtplan.”

‘Einde van de nachtmerrie’

Antoine Wilhelmi, oprichter van de burgerbeweging ‘Geen Sprake Van’ (Pas Question), spreekt van een “totale overwinning”. “Voor de burgerbeweging ‘Geen Sprake Van’ en de honderdduizenden Brusselaars die sinds februari het slachtoffer zijn van deze vluchten, betekent dit een enorme opluchting en binnen drie maanden ook het einde van de nachtmerrie waarin ze al meer dan 175 dagen leven”, triomfeert de beweging in een persbericht.

Volgens ‘Geen Sprake Van’ is het nu aan staatssecretaris voor Mobiliteit Catherine Fonck en premier Elio Di Rupo om onmiddellijk de beslissingen te nemen die zich opdringen om de uitspraak te respecteren. “In contrast met de onkunde van de politiek om dit probleem de afgelopen maanden op te lossen, stelt het gerust te zien hoe burgers kunnen vertrouwen op het gerecht om hen te beschermen tegen absurde beslissingen van de uitvoerende macht, in dit dossier vertegenwoordigd door Melchior Wathelet”, zegt ‘Geen Sprake Van’, dat hoopt dat de consensus die zich de afgelopen maanden vormde rond een nieuw, evenwichtig en duurzaam spreidingsplan zijn vruchten draagt na het schrappen van de routes van het plan Wathelet. “Het nieuwe plan zal tijd nodig hebben, maar zal alleszins de meest bevolkte zones moeten vermijden en tot stand komen na een milieueffectenrapport.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content