‘Brussel dreigt het Las Vegas van de ziekenhuissector te worden’

Een ziekenhuisverblijf kost 450 euro aan de patiënt. Dat gemiddelde bedrag verbergt grote verschillen.

Een ziekenhuisverblijf kost gemiddeld 450 euro aan een patiënt. Dat toont de nieuwe ‘ziekenhuisbarometer’ van de Socialistische Mutualiteiten. Hun studiedienst ploos daarvoor de rekeningen van de leden voor 547.000 ziekenhuisopnames in 2011 na. De Socialistische Mutualiteiten werken al sinds 2000 met deze barometer.

Gemiddeld 450 euro is wat de patiënt zélf moet betalen, want de totale kosten van een ziekenhuisopname bedragen gemiddeld bijna 5300 euro. Meer dan 90 procent van dat bedrag wordt vergoed door de ziekteverzekering.

Met een gemiddelde ziekenhuisrekening van 450 euro in 2011 blijven de kosten voor de patiënt voor het eerst sinds jaren stabiel. In 2000 bedroegen ze 308 euro. Een aantal maatregelen heeft een rem gezet op de stijging. Voor gemeenschappelijke en tweepersoonskamers mogen sinds 2010 geen kamersupplementen meer gevraagd worden. De terugbetaling van de materiaalkosten door de ziekteverzekering is aanzienlijk verbeterd. Voor patiënten in kamers voor twee of meer personen heeft minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) aangekondigd dat artsen vanaf 1 januari 2013 geen ereloonsupplementen meer mogen aanrekenen.

De gemiddelde rekening van 450 euro verdoezelt grote verschillen in de realiteit. Het supplementenbeleid van de ziekenhuizen kan ertoe leiden dat een bevalling, een protheseplaatsing of een andere operatieve ingreep in het ene ziekenhuis vele keren duurder is dan in het andere. Maar er zijn nog andere factoren. De verblijfskosten voor een eenpersoonskamer (gemiddeld 1301 euro) zijn bijna vier keer hoger dan voor een tweepersoonskamer (354 euro) en ruim vijf keer hoger dan voor een gemeenschappelijke kamer (231 euro).

Voor iemand die gewoon gedekt is door de ziekteverzekering, zit de rekening van een ziekenhuisverblijf zeker 100 euro boven het gemiddelde barometerbedrag. Patiënten met recht op een verhoogde tegemoetkoming (gepensioneerden, invaliden, chronisch zieken, lage inkomens…) betalen gemiddeld 235 euro voor een opname.

Ten slotte zijn de verschillen ook geografisch gekleurd. Ziekenhuizen in grootsteden zoals Brussel, Luik, Gent en Antwerpen duwen de gemiddelde rekeningen in de betrokken provincies omhoog. West-Vlaanderen, Limburg en Namen komen met hun ziekenhuisrekeningen ver onder het gemiddelde van 450 euro voor een opname uit.

Maar vooral Brussel springt in het oog. Daar is de gemiddelde ziekenhuisfactuur haast anderhalve keer hoger dan die in Vlaanderen en Wallonië. Zowel de ereloon- als de kamersupplementen zijn in Brussel veel hoger. De Brusselse ziekenhuizengroep Chirec spant de kroon met ereloonsupplementen van meer dan 400 procent.

‘Voor veel patiënten in Brussel is een ziekenhuisopname een financiële gok en dat kan niet’, zegt algemeen secretaris Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten. ‘We moeten absoluut vermijden dat Brussel het Las Vegas van de ziekenhuissector wordt.’ (PAM)

Een volledig dossier over de kosten van een ziekenhuisopname vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content