Paula Hawkins snelst verkochte debutant wereldwijd

08/12/15 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:13

'Het meisje in de trein', de eerste echte roman van de Britse Paula Hawkins, ging binnen het jaar al meer dan 3 miljoen keer over de toonbank.

Paula Hawkins snelst verkochte debutant wereldwijd

Paula Hawkins scoorde als debutant een monstersucces. © BBC

Geen enkele debutant(e) verkocht binnen het jaar ooit zoveel romans als Paula Hawkins deed met haar thriller 'Het meisje in de trein'. In het Engelse origineel werden al meer dan 3 miljoen exemplaren ervan omgezet, en ook in Nederlandse vertaling werd de kaap van de 200.000 exemplaren nu gerond.

Hawkins publiceerde weliswaar al ooit onder pseudoniem: als Amy Silver schreef ze 4 romantische boeketromans, waarvan 'Recessionista slaat terug' in 2010 in Nederlandse vertaling verscheen. Daarnaast maakte ze ook een financieel adviesboek voor de bijdehandse vrouw. Je kan dus discussiëren of 'Het meisje in de trein' wel echt haar debuut was.

Zomerhit

Paula Hawkins snelst verkochte debutant wereldwijd

© GF

Het was alleszins haar eerste thriller en daarmee toegangsticket tot de min of meer serieuze literaire fictie dus. In Engels-Amerikaanse versie werden er ondertussen meer dan 3 miljoen exemplaren van aan de man gebracht en de vertaalrechten zijn aan meer dan 40 niet-Engelse uitgeverijen verkocht.

In Vlaanderen en Nederland is 'Het meisje in de trein' (Bruna) dé zomerhit geworden. Op de betaalsite Boekblad vertelt Saskia Hausel, PR-coördinator bij A.W. Bruna, dat er reeds 13 drukken van verschenen zijn in iets meer dan 200.000 exemplaren dus. Niemand deed als debutant ooit beter.

Geen wonder dat de literaire hitparades in Nederland en Vlaanderen al maanden worden gedomineerd door 'Het meisje in de trein'.

Onze partners