De provincie West-Vlaanderen heropende in 2014 het huis van Stijn Streuvels, onder andere als werkresidentie voor literaire auteurs. Twee oud-residenten Koen Peeters en Bart Janssen namen het initiatief om nieuw literair werk rond Streuvels' novelle "Het leven en de dood in den Ast" te maken en spoorden andere auteurs en kunstenaars aan hetzelfde te doen.

Het resultaat hiervan werd het literair kunstboek "AST". De initiatiefnemers kregen snel de steun van andere kunstenaars Gerolf Van de Perre, Ward Dijck, Dirk De Schutter en Luc Devoldere die het project meewerkten. Ze creëerden onder andere proza, gedichten, foto's en essays.

Naar aanleiding van de voorstelling van "AST" besliste Uitgeverij Lannoo om de novelle "Het leven en de dood in den Ast" opnieuw uit te geven. "Het leven en de dood in den As" dateert uit 1926 en wordt door de literaire wereld als een meesterwerk beschouwd en werd door de Koninklijke Academie voor Taal en Letteren in 2015 geselecteerd als een van de "50+1 belangrijkste werken uit de Nederlandstalige literatuur". (Belga)

De provincie West-Vlaanderen heropende in 2014 het huis van Stijn Streuvels, onder andere als werkresidentie voor literaire auteurs. Twee oud-residenten Koen Peeters en Bart Janssen namen het initiatief om nieuw literair werk rond Streuvels' novelle "Het leven en de dood in den Ast" te maken en spoorden andere auteurs en kunstenaars aan hetzelfde te doen. Het resultaat hiervan werd het literair kunstboek "AST". De initiatiefnemers kregen snel de steun van andere kunstenaars Gerolf Van de Perre, Ward Dijck, Dirk De Schutter en Luc Devoldere die het project meewerkten. Ze creëerden onder andere proza, gedichten, foto's en essays. Naar aanleiding van de voorstelling van "AST" besliste Uitgeverij Lannoo om de novelle "Het leven en de dood in den Ast" opnieuw uit te geven. "Het leven en de dood in den As" dateert uit 1926 en wordt door de literaire wereld als een meesterwerk beschouwd en werd door de Koninklijke Academie voor Taal en Letteren in 2015 geselecteerd als een van de "50+1 belangrijkste werken uit de Nederlandstalige literatuur". (Belga)