Stichting Marc Sleen stelt Nerobier voor

Het hoeven niet altijd wafelen te zijn voor Nero. In het Marc Sleen Museum is donderdag het Nerobier en de heruitgave van Nero's 138ste avontuur 'Het Bierkanaal' voorgesteld. Om de heruitgave van het stripverhaal, dat uit 1983 stamt, in de schijnwerpers te zetten, werd een gelegenheidsbier gebrouwen dat de naam Nerobier meekreeg. Het Nerobier is amberkleurig en bevat zes procent alcohol. Er werd in vergelijking met andere Belgische bieren veel meer hop gebruikt en het wordt gekenmerkt door lichte fruitige aroma's (onder meer pompelmoes). Volgens de Stichting is het even wennen aan de bittere nasmaak van het bier, "maar na een half glas, wanneer je een beetje verzadigd geraakt aan het bittere gevoel, wordt het een flinke dorstlesser, doordrinker en appetizer tegelijk". Het etiket van de fles werd door Marc Sleen zelf getekend. Het Nerobier en het bijhorende glas zijn voorlopig enkel in het Marc Sleen Museum te verkrijgen.

Veiling van werk van Hergé en Franquin zondag in Brussel

Hergé zal zondag weer de hoofdattractie zijn van een veiling die Banque dessinée in Brussel organiseert. Een van de loten die het hoogst genoteerd staan (15.000 tot 20.000 euro) is een koffertje met tien lithografieën in perfecte staat, dat van 1981 dateert, zo heeft het veilinghuis donderdag meegedeeld. Van Hergé wordt ook een seriegrafie geveild die hij in 1979 op verzoek van de Royal Waterloo Golf Club maakte. De waarde ervan wordt op 8.000 tot 10.000 euro geschat. Voorts kan geboden worden op een illustratie in Chinese inkt van professor Zonnebloem die in 1960 gepubliceerd werd (5.000 à 6.000 euro). Daarnaast worden zeldzame edities van Kuifje-albums aangeboden, waaronder een originele zwart-wituitgave van 'Tintin au pays des Soviets' (Kuifje in het land van de Sovjets) uit 1930 (6.000 à 7.000 euro), een uitgave van 'Secret de la Licorne' (Het geheim van de Eenhoorn) daterend van 1943 (4.000 à 5.000 euro) en een album van 'On a marché sur la lune' (Mannen op de maan) van 1955 (6.000 à 7.000 euro).

Nieuwepoëziebundel Christine D'haen opgedoken

'De beker van Djamsjied' heet de nieuwe dichtbundel die in de nalatenschap van Christine D'haen (1923 - 2009) is teruggevonden. Uitgeverij Querido meldde dat de bundel nog volledig was afgewerkt door D'haen zelf. Koning Djamsjied van Perzië is volgens de legende verantwoordelijk voor het ontdekken van het wijnprocédé. Een dame uit zijn harem zou hem opmerkzaam hebben gemaakt op het fermentatieproces. Djamsjied liet daarop druiven uit het Iraanse Shiraz gisten tot wijn. Een nieuwe godendrank was geboren. Afwachten of D'haen, die deze legende allicht als metafoor voor de dichterlijke creatie bespeelt, ook de betere poëzie serveert.

(Bron: persberichten)

Frank Hellemans

Stichting Marc Sleen stelt Nerobier voor Het hoeven niet altijd wafelen te zijn voor Nero. In het Marc Sleen Museum is donderdag het Nerobier en de heruitgave van Nero's 138ste avontuur 'Het Bierkanaal' voorgesteld. Om de heruitgave van het stripverhaal, dat uit 1983 stamt, in de schijnwerpers te zetten, werd een gelegenheidsbier gebrouwen dat de naam Nerobier meekreeg. Het Nerobier is amberkleurig en bevat zes procent alcohol. Er werd in vergelijking met andere Belgische bieren veel meer hop gebruikt en het wordt gekenmerkt door lichte fruitige aroma's (onder meer pompelmoes). Volgens de Stichting is het even wennen aan de bittere nasmaak van het bier, "maar na een half glas, wanneer je een beetje verzadigd geraakt aan het bittere gevoel, wordt het een flinke dorstlesser, doordrinker en appetizer tegelijk". Het etiket van de fles werd door Marc Sleen zelf getekend. Het Nerobier en het bijhorende glas zijn voorlopig enkel in het Marc Sleen Museum te verkrijgen. Veiling van werk van Hergé en Franquin zondag in BrusselHergé zal zondag weer de hoofdattractie zijn van een veiling die Banque dessinée in Brussel organiseert. Een van de loten die het hoogst genoteerd staan (15.000 tot 20.000 euro) is een koffertje met tien lithografieën in perfecte staat, dat van 1981 dateert, zo heeft het veilinghuis donderdag meegedeeld. Van Hergé wordt ook een seriegrafie geveild die hij in 1979 op verzoek van de Royal Waterloo Golf Club maakte. De waarde ervan wordt op 8.000 tot 10.000 euro geschat. Voorts kan geboden worden op een illustratie in Chinese inkt van professor Zonnebloem die in 1960 gepubliceerd werd (5.000 à 6.000 euro). Daarnaast worden zeldzame edities van Kuifje-albums aangeboden, waaronder een originele zwart-wituitgave van 'Tintin au pays des Soviets' (Kuifje in het land van de Sovjets) uit 1930 (6.000 à 7.000 euro), een uitgave van 'Secret de la Licorne' (Het geheim van de Eenhoorn) daterend van 1943 (4.000 à 5.000 euro) en een album van 'On a marché sur la lune' (Mannen op de maan) van 1955 (6.000 à 7.000 euro). Nieuwepoëziebundel Christine D'haen opgedoken'De beker van Djamsjied' heet de nieuwe dichtbundel die in de nalatenschap van Christine D'haen (1923 - 2009) is teruggevonden. Uitgeverij Querido meldde dat de bundel nog volledig was afgewerkt door D'haen zelf. Koning Djamsjied van Perzië is volgens de legende verantwoordelijk voor het ontdekken van het wijnprocédé. Een dame uit zijn harem zou hem opmerkzaam hebben gemaakt op het fermentatieproces. Djamsjied liet daarop druiven uit het Iraanse Shiraz gisten tot wijn. Een nieuwe godendrank was geboren. Afwachten of D'haen, die deze legende allicht als metafoor voor de dichterlijke creatie bespeelt, ook de betere poëzie serveert.(Bron: persberichten)Frank Hellemans