Al onmiddellijk na publicatie prijkt 'Dit is mijn hof' (De Bezige Bij), Chris De Stoops verslag over de ontluisterende manier waarop de Antwerpse polderboeren ten onder gaan, op de eerste plaats in de top 10 van best verkochte non-fictie in de Vlaamse boekhandel. Wekelijks maakt Boek.be, samen met GfK Belgium, voor Knack.be drie hitlijsten op van best verkochte fictie (romans),spannende boeken of thrillers en dus ook literaire non-fictiewerken (dus geen kook- of tuinboeken allowed).

Verdwijnende boerderijen

/
© /

De non-fictierankings werden al maandenlang gedomineerd door 'Wild' van de Amerikaanse auteur Cheryl Strayed. Strayed vertelt er over zichzelf hoe zij als 26-jarige plots gescheiden vrouw, die ook nog eens haar mama aan longkanker had verloren, in de uitgestrektheid van het Amerikaanse Noordwesten ging hiken om haar leven weer op de rails te krijgen.

'Wild' moet nu de duimen legggen voor 'Dit is mijn hof', het weerzien van Chris De Stoop met de boerbedrijven in de Antwerpse polders, waar hij zelf met zijn familie opgroeide, en die nu in snel tempo aan het verdwijnen zijn voor de haven of aangelegde natuurzones die de boeren het leven onmogelijk maken.

Essays en autobiografie van overleden auteurs

Ook opvallend zijn de twee boeken van Joost Zwagerman die in dezelfde top 10 voor non-fictie na diens voortijdige dood hun rentree maken: 'Americana' staat op nummer 6 en 'De stilte van het licht', zijn verleden week nog gepubliceerde essaybundel, op 7. Ook 'Onderweg', de autobiografie van de pas overleden neuroloog Oliver Sacks, scoorde goed in de boekhandels en komt binnen op nummer 3, na De Stoop en Strayed dus.

Frank Hellemans

Al onmiddellijk na publicatie prijkt 'Dit is mijn hof' (De Bezige Bij), Chris De Stoops verslag over de ontluisterende manier waarop de Antwerpse polderboeren ten onder gaan, op de eerste plaats in de top 10 van best verkochte non-fictie in de Vlaamse boekhandel. Wekelijks maakt Boek.be, samen met GfK Belgium, voor Knack.be drie hitlijsten op van best verkochte fictie (romans),spannende boeken of thrillers en dus ook literaire non-fictiewerken (dus geen kook- of tuinboeken allowed).Verdwijnende boerderijenDe non-fictierankings werden al maandenlang gedomineerd door 'Wild' van de Amerikaanse auteur Cheryl Strayed. Strayed vertelt er over zichzelf hoe zij als 26-jarige plots gescheiden vrouw, die ook nog eens haar mama aan longkanker had verloren, in de uitgestrektheid van het Amerikaanse Noordwesten ging hiken om haar leven weer op de rails te krijgen. 'Wild' moet nu de duimen legggen voor 'Dit is mijn hof', het weerzien van Chris De Stoop met de boerbedrijven in de Antwerpse polders, waar hij zelf met zijn familie opgroeide, en die nu in snel tempo aan het verdwijnen zijn voor de haven of aangelegde natuurzones die de boeren het leven onmogelijk maken.Essays en autobiografie van overleden auteursOok opvallend zijn de twee boeken van Joost Zwagerman die in dezelfde top 10 voor non-fictie na diens voortijdige dood hun rentree maken: 'Americana' staat op nummer 6 en 'De stilte van het licht', zijn verleden week nog gepubliceerde essaybundel, op 7. Ook 'Onderweg', de autobiografie van de pas overleden neuroloog Oliver Sacks, scoorde goed in de boekhandels en komt binnen op nummer 3, na De Stoop en Strayed dus.Frank Hellemans