In de laatste hitparade van de boekenverkoop van de afgelopen week - die van 16 tot en met 22 maart - voeren boeken over trektochten in de Amerikaanse verlatenheid van het Noordwesten (Alaska) twee hitparades aan: 'De wildernis in' van Jon Krakauer staat op nummer 1 van best verkochte fictie, terwijl 'Wild' van Cheryl Strayed goud behaalt in de ranking van de literaire non-fictie.

In de voetsporen van een boekpersonage

Dat Tom Waes in zijn reisprogramma op Eén drie weken terug in de voetsporen van de 24-jarige Chris Mc Candless, hoofdpersonage van Krakauers reconstructie van diens dood, zelf naar Alaska trok, verklaart allicht de hype rond dit boek. Om maar te zeggen dat niet alleen filmreleases naar het boek - zie: 'Fifty shades of gray' - maar dus ook populaire tv-shows in de voetsporen van een boekpersonage de boeken zelf opnieuw onder de aandacht kunnen brengen.

Vrouwelijk pendant

GF
© GF

Dat de lezer wel pap lust van eenzame trektochten en vooral dan de confrontatie met jezelf in die ijzige verlatenheid blijkt ook uit 'Wild' van Cheryl Strayed, het best verkochte literaire non-fictieboek van afgelopen week. Strayed vertelt er over zichzelf hoe zij als 26-jarige plots gescheiden vrouw, die ook nog eens haar mama aan longkanker had verloren, in de uitgestrektheid van het Amerikaanse Noordwesten ging hiken om haar leven weer op de rails te krijgen. Het mannelijke perspectief van Krakauers onderzoek naar de mysterieuze verdwijning én dood van Mc Candless krijgt in dit boek dus een vrouwelijk pendant.

O ja, ook wel opmerkelijk is de verdwijning van Stefan Hertmans ('Oorlog en terpentijn') uit de top 10 van best verkochte romans. Griet Op De Beeck daarentegen houdt nog altijd stand met haar beide romans op plaats 5 ('Kom hier dat ik u kus) en plaats 10 ('Vele hemels boven de zevende').

Frank Hellemans

In de laatste hitparade van de boekenverkoop van de afgelopen week - die van 16 tot en met 22 maart - voeren boeken over trektochten in de Amerikaanse verlatenheid van het Noordwesten (Alaska) twee hitparades aan: 'De wildernis in' van Jon Krakauer staat op nummer 1 van best verkochte fictie, terwijl 'Wild' van Cheryl Strayed goud behaalt in de ranking van de literaire non-fictie.In de voetsporen van een boekpersonageDat Tom Waes in zijn reisprogramma op Eén drie weken terug in de voetsporen van de 24-jarige Chris Mc Candless, hoofdpersonage van Krakauers reconstructie van diens dood, zelf naar Alaska trok, verklaart allicht de hype rond dit boek. Om maar te zeggen dat niet alleen filmreleases naar het boek - zie: 'Fifty shades of gray' - maar dus ook populaire tv-shows in de voetsporen van een boekpersonage de boeken zelf opnieuw onder de aandacht kunnen brengen. Vrouwelijk pendantDat de lezer wel pap lust van eenzame trektochten en vooral dan de confrontatie met jezelf in die ijzige verlatenheid blijkt ook uit 'Wild' van Cheryl Strayed, het best verkochte literaire non-fictieboek van afgelopen week. Strayed vertelt er over zichzelf hoe zij als 26-jarige plots gescheiden vrouw, die ook nog eens haar mama aan longkanker had verloren, in de uitgestrektheid van het Amerikaanse Noordwesten ging hiken om haar leven weer op de rails te krijgen. Het mannelijke perspectief van Krakauers onderzoek naar de mysterieuze verdwijning én dood van Mc Candless krijgt in dit boek dus een vrouwelijk pendant.O ja, ook wel opmerkelijk is de verdwijning van Stefan Hertmans ('Oorlog en terpentijn') uit de top 10 van best verkochte romans. Griet Op De Beeck daarentegen houdt nog altijd stand met haar beide romans op plaats 5 ('Kom hier dat ik u kus) en plaats 10 ('Vele hemels boven de zevende').Frank Hellemans