Hans Wortelboer - Het instituut Rooms-Katholieke kerk
Uitgeverij: Eburon
Aantal pagina's: 656
ISBN: 9789059722378

Even testen. Wat is het verschil tussen een broeder en een pater? Met welk water mag men dopen?

Als u het antwoord op die vragen kent, bent u wellicht ouder dan vijftig of hebt u ervoor gestudeerd. De kennis over alles wat de rooms-katholieke kerk betreft, is weggeëbd. We kunnen zelfs de vraag stellen of het nodig is dat we het instituut kennen. Het lijkt immers te staan voor een wereld die - bij ons althans - geruisloos verdwenen is.

De paradox is dan wel dat stromen toeristen gaan kijken naar de kloosters, kerken en kathedralen die dat instituut in de loop der eeuwen heeft gebouwd. En wanneer de kerk in het nieuws komt, meestal door omstreden uitspraken van paus Benedictus XVI, valt ook op dat de meeste commentatoren niet langer vertrouwd zijn met dat eeuwenoude instituut. En dat is vreemd, want het gaat nog steeds om de grootste 'ngo' ter wereld en - naast de islam - de grootste wereldgodsdienst.

Wie aan wikipedia niet genoeg heeft en echt wil weten wat de rooms-katholieke kerk betekent, kan terecht bij Het instituut rooms-katholieke kerk. Na een summiere inleiding over de kernpunten van het geloof volgt een zakelijke en thematische tekst over de stichting en de uitbouw van de kerk, de leer, het ambt en het bestuur. Een register van 42 pagina's maakt er een bijzonder naslagwerk van.

Misjoe Verleyen

Even testen. Wat is het verschil tussen een broeder en een pater? Met welk water mag men dopen?Als u het antwoord op die vragen kent, bent u wellicht ouder dan vijftig of hebt u ervoor gestudeerd. De kennis over alles wat de rooms-katholieke kerk betreft, is weggeëbd. We kunnen zelfs de vraag stellen of het nodig is dat we het instituut kennen. Het lijkt immers te staan voor een wereld die - bij ons althans - geruisloos verdwenen is.De paradox is dan wel dat stromen toeristen gaan kijken naar de kloosters, kerken en kathedralen die dat instituut in de loop der eeuwen heeft gebouwd. En wanneer de kerk in het nieuws komt, meestal door omstreden uitspraken van paus Benedictus XVI, valt ook op dat de meeste commentatoren niet langer vertrouwd zijn met dat eeuwenoude instituut. En dat is vreemd, want het gaat nog steeds om de grootste 'ngo' ter wereld en - naast de islam - de grootste wereldgodsdienst.Wie aan wikipedia niet genoeg heeft en echt wil weten wat de rooms-katholieke kerk betekent, kan terecht bij Het instituut rooms-katholieke kerk. Na een summiere inleiding over de kernpunten van het geloof volgt een zakelijke en thematische tekst over de stichting en de uitbouw van de kerk, de leer, het ambt en het bestuur. Een register van 42 pagina's maakt er een bijzonder naslagwerk van.Misjoe Verleyen