Verleden week moest ze de chicklit ('Het geheim van mijn man') van Liane Moriarty nog laten voorgaan in de hitparade van best verkochte roman van de week in de Vlaamse boekhandel, maar deze week (die van 25 tot en met 31 janauri) schiet Lize Spit met 'Het smelt' dus de hoofdvogel af.

Internationale hypes

Traditioneel wordt de top 10 van best verkochte roman gedomineerd door internationale hypes, zoals 'Het meisje in de trein' van Paula Hawkins of 'Vijftig tinten grijs' van E.L.James. Heel zelden prijkt een Vlaamse roman op het hoogste schavotje, zoals dat met 'Oorlog en terpentijn' van Stefan Hertmans of 'Vele hemels boven de zevende' van Griet Op de Beeck het geval was.Maar nu is de piepjonge Kempense debutante Lize Spit dus aan het feest.

Wel merkwaardig: van haar debuutroman is in de Nederlandse bestsellerlijsten - de top 60 heet het bij onze noorderburen - dan weer geen spoor te vinden. Daar heeft haar uitgeverij Das Mag nog wel wat werk, zo te zien.

Ish Ait Hamou, VRT
Ish Ait Hamou © VRT

Ook mooi meegenomen is de tweede plaats van Ish Ait Hamou die voor 'Te Gek?!'' een gelegenheidsnovelle schreef en nu met 'Als je iemand verliest die je niet kan verliezen' het tweede meest verkochte fictiewerk schreef van afgelopen week.

In de andere verkoopstoptienen is het status-quo: Nora Roberts is met 'De ooggetuige' de best verkochte thrillerauteur - terwijl Pieter Aspe als enige Vlaamse thrillerschrijver stand houdt op plaats zes met 'Het oor van Malchus' - en Paus Franciscus geeft Chris De Stoop ('Dit is mijn hof') nog altijd het nakijken met 'De naam van God is genade'.

Verleden week moest ze de chicklit ('Het geheim van mijn man') van Liane Moriarty nog laten voorgaan in de hitparade van best verkochte roman van de week in de Vlaamse boekhandel, maar deze week (die van 25 tot en met 31 janauri) schiet Lize Spit met 'Het smelt' dus de hoofdvogel af.Internationale hypesTraditioneel wordt de top 10 van best verkochte roman gedomineerd door internationale hypes, zoals 'Het meisje in de trein' van Paula Hawkins of 'Vijftig tinten grijs' van E.L.James. Heel zelden prijkt een Vlaamse roman op het hoogste schavotje, zoals dat met 'Oorlog en terpentijn' van Stefan Hertmans of 'Vele hemels boven de zevende' van Griet Op de Beeck het geval was.Maar nu is de piepjonge Kempense debutante Lize Spit dus aan het feest.Wel merkwaardig: van haar debuutroman is in de Nederlandse bestsellerlijsten - de top 60 heet het bij onze noorderburen - dan weer geen spoor te vinden. Daar heeft haar uitgeverij Das Mag nog wel wat werk, zo te zien.Ook mooi meegenomen is de tweede plaats van Ish Ait Hamou die voor 'Te Gek?!'' een gelegenheidsnovelle schreef en nu met 'Als je iemand verliest die je niet kan verliezen' het tweede meest verkochte fictiewerk schreef van afgelopen week.In de andere verkoopstoptienen is het status-quo: Nora Roberts is met 'De ooggetuige' de best verkochte thrillerauteur - terwijl Pieter Aspe als enige Vlaamse thrillerschrijver stand houdt op plaats zes met 'Het oor van Malchus' - en Paus Franciscus geeft Chris De Stoop ('Dit is mijn hof') nog altijd het nakijken met 'De naam van God is genade'.