David Van Reybrouck is hot in Nederland

David Van Reybrouck scoort in Nederland met 'Zink' en is nu bezig met een 'Indonesisch' vervolg te schrijven op 'Congo'. © Guy Kokken

In de wekelijkse hitparade van de 60 best verkochte boeken in Nederland prijkt David Van Reybrouck op numero uno met zijn Boekenweekessay ‘Zink’. Ook Griet Op de Beeck doet het er best aardig met een 5de verkoopsstek.

In Nederland loopt deze week de Boekenweek met Duitsland als centraal thema. Vanaf dit weekend krijgt ze een vervolg in Vlaanderen trouwens. David Van Reybrouck schreef er het Boekenweekessay voor: ‘Zink’, dat afgelopen week het best verkochte boek was bij onze noorderburen, zo blijkt uit de Bestseller60.

Indonesisch vervolg op ‘Congo’

David van Reybrouck
David van Reybrouck© /

Natuurlijk kan je ‘Zink’ – omdat het een Boekenweekpublicatie is – voor een schijntje op kop tikken – het kost amper 2,50 euro – maar toch. Het moet lang gelezen zijn dat een Vlaamse essayist met zijn pennenvruchten de Nederlandse bookcharts aanvoerde. Misschien wel sinds Van Reybrouck in 2010 de AKO Literatuurprijs won met ‘Congo’, zijn historisch epos over de Belgische ex-kolonie dat ook de Nederlanders aan het dromen zette over hun ex-kolonie Indonesië.

Tijdens de receptie achteraf vroeg ik Van Reybrouck of het geen tijd werd om ook over Indonesië een ‘Congo’-achtig boek te plegen? Maar hij vermoedde dat een Nederlander toch beter zou geplaatst zijn om zich in die heikele materie te verdiepen.

Wat blijkt echter nu? Van Reybrouck was onlangs een hele tijd in Jakarta omdat hij bezig is met research voor zijn nieuwste boek over Indonesië. Eerlang mogen we dus een soort vervolg op zijn ‘Congo’ verwachten maar nu met een inkijk in de geschiedenis van de Nederlandse ex-kolonie. Om maar te zeggen dat Van Reybrouck goed op weg is om dé specialist te worden in de koloniale geschiedenis van de Lage Landen.

Zinkmijn van Kelmis

David Van Reybrouck is hot in Nederland
© BELGA

In afwachting lezen de Nederlanders nu massaal ‘Zink’ dat over de geschiedenis van het staatje Moresnet gaat dat gedurende een eeuw (1816-1920) stand hield tussen Nederland, België en Duitsland in de buurt van de Limburgse zinkmijn van Kelmis. Je zou ‘Zink’ een opstapje kunnen noemen naar het grotere Indonesische werk dus.

Ondertussen lusten de Nederlanders ook pap van Griet Op de Beeck. In het verleden was ze al graag gezien in Nederland met haar eerste twee romans, en dat blijkt nu ook zo te zijn met haar verhalenbundel ‘Gij nu’. Verleden week stond de verhalenmozaïek op plaats 4 van de hitparade en nu een trapje lager.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content