Morgen 12 maart gaat in Nederland én Vlaanderen de Boekenweek van start waar traditioneel een boekengeschenk bijhoort: dit jaar is dat 'Broer' van Esther Gerritsen. Wie voor 12,50 euro boeken koopt bij zijn boekhandelaar, krijgt er deze novelle dus gratis en voor niets bij. Voor een additionele 2,50 euro scoor je ook nog eens 'Zink', het Boekenweekessay van David Van Reybrouck over het reilen en zeilen in het vroegere autonome staatje Moresnet in de buurt van de zinkmijn van Kelmis.

Verhulst en Lanoye

Vroeger was de Boekenweek een louter Nederlandse aangelegenheid maar sinds enkele jaren doen dus ook de Vlaamse boekhandelaars en schrijvers mee. Verleden jaar schreef Dimitri Verhulst het Boekenweekgeschenk ('De zomer hou je ook niet tegen') en in 2012 was dat Tom Lanoye met 'Heldere hemel'. Nu viel Gerritsen dus de eer te beurt met 'Broer' waarin financieel directeur Olivia centraal staat die plots geconfronteerd wordt met een ingrijpende verandering in het leven van haar broer: "Haar broer belde haar, vlak voor hij zijn been zou verliezen."

Duits DNA

David Van Reybrouck , BELGA
David Van Reybrouck © BELGA

Voor een prikje - 100 oude Belgische frank - kan je dus ook het Boekenweekessay van David 'Congo' Van Reybrouck meekrijgen. In 'Zink' gaat Van Reybrouck op zoek naar het Duitstalige DNA van België en Nederland, en dan vooral naar de manier waarop dit speelde in de iets meer dan 100 jaar oude geschiedenis van het drielandenpuntstaatje Moresnet (1816-1919).

Een en ander past in het gastlandschap van Vlaanderen en Nederland in het najaar op de Frankfurter Buchmesse. Om de Duitste gastheren te interesseren voor de Nederlandstalige kleine broer, leek het Van Reybrouck interessant om te demonstreren hoe Duits Nederland en Vlaanderen in hun extremiteiten wel zijn geweest - en misschien nog zijn. In Knack van deze week doet Van Reybrouck er trouwens een boekje over open.

Boekenbal

Vanavond trapt het Boekenbal in Amsterdam de Boekenweek pas echt op gang. En dat tot en met zondag 20 maart.

Morgen 12 maart gaat in Nederland én Vlaanderen de Boekenweek van start waar traditioneel een boekengeschenk bijhoort: dit jaar is dat 'Broer' van Esther Gerritsen. Wie voor 12,50 euro boeken koopt bij zijn boekhandelaar, krijgt er deze novelle dus gratis en voor niets bij. Voor een additionele 2,50 euro scoor je ook nog eens 'Zink', het Boekenweekessay van David Van Reybrouck over het reilen en zeilen in het vroegere autonome staatje Moresnet in de buurt van de zinkmijn van Kelmis.Verhulst en LanoyeVroeger was de Boekenweek een louter Nederlandse aangelegenheid maar sinds enkele jaren doen dus ook de Vlaamse boekhandelaars en schrijvers mee. Verleden jaar schreef Dimitri Verhulst het Boekenweekgeschenk ('De zomer hou je ook niet tegen') en in 2012 was dat Tom Lanoye met 'Heldere hemel'. Nu viel Gerritsen dus de eer te beurt met 'Broer' waarin financieel directeur Olivia centraal staat die plots geconfronteerd wordt met een ingrijpende verandering in het leven van haar broer: "Haar broer belde haar, vlak voor hij zijn been zou verliezen."Duits DNAVoor een prikje - 100 oude Belgische frank - kan je dus ook het Boekenweekessay van David 'Congo' Van Reybrouck meekrijgen. In 'Zink' gaat Van Reybrouck op zoek naar het Duitstalige DNA van België en Nederland, en dan vooral naar de manier waarop dit speelde in de iets meer dan 100 jaar oude geschiedenis van het drielandenpuntstaatje Moresnet (1816-1919). Een en ander past in het gastlandschap van Vlaanderen en Nederland in het najaar op de Frankfurter Buchmesse. Om de Duitste gastheren te interesseren voor de Nederlandstalige kleine broer, leek het Van Reybrouck interessant om te demonstreren hoe Duits Nederland en Vlaanderen in hun extremiteiten wel zijn geweest - en misschien nog zijn. In Knack van deze week doet Van Reybrouck er trouwens een boekje over open.BoekenbalVanavond trapt het Boekenbal in Amsterdam de Boekenweek pas echt op gang. En dat tot en met zondag 20 maart.