Frankrijk in duizend-en-enige bladzijden noemt hij het zelf. Bart Van Loo bundelde zijn aanstekelijke bespiegelingen over de Franse literatuur, haute cuisine en erotiek in 'Eten!Lezen!Vrijen! De Frankrijktrilogie', een monumentale omnibus van iets meer dan 1000 bladzijden. Zoals Sherazade uit de wonderlijke vertellingen van duizend-en-één-nacht, verleidt Van Loo de lezer via zijn enthousiasmerende verhalen over de Franse literaire, culinaire en erotische cultuur.

Je zou van minder francofiel worden. Goed dus dat Van Loo's uitgever de drie boeken die hij sinds 2006 aan zijn passie wijdde, in een kloeke band heeft gebundeld. In 'Parijs retour', het eerste deel, reist Van Loo zijn prozahelden uit de negentiende-eeuwse literatuur achterna: van Honoré de Balzac in Touraine en Parijs tot Gustave Flaubert in Normandië, Emile Zola in de Provence en Victor Hugo op de Kanaaleilanden.

'Als kok in Frankrijk' geeft vervolgens in kort bestek een culinaire geschiedenis én tal van literaire recepten. Zo kom je te weten hoe de hermetische dichter Stéphane Mallarmé ook kiprecepten schreef voor een damesblad en hoe Alexandre De drie musketiers Dumas een heus kookboek op zijn naam heeft staan. Of was het die van zijn nègre?

'O vermiljoenen spleet!' ten slotte zoomt in op de erotische hoogstandjes uit de Franse letteren. Knap dat Van Loo eveneens vrouwelijke erotische auteurs aan het woord laat, ook minder bekende. Ooit gehoord van 'De geheime geschriften van Clitorix de Galliër' (1989) van Caroline de Bamako?

Van Loo bewijst met deze pil dat hij op korte tijd is uitgegroeid tot een van de beste Nederlandstalige literaire essayisten.

Frank Hellemans

Bart Van Loo, Eten! Lezen! Vrijen! De Frankrijktrilogie, De Bezige Bij Antwerpen, 1024 blz., 19,95 euro

ISBN 9789085422860

Frankrijk in duizend-en-enige bladzijden noemt hij het zelf. Bart Van Loo bundelde zijn aanstekelijke bespiegelingen over de Franse literatuur, haute cuisine en erotiek in 'Eten!Lezen!Vrijen! De Frankrijktrilogie', een monumentale omnibus van iets meer dan 1000 bladzijden. Zoals Sherazade uit de wonderlijke vertellingen van duizend-en-één-nacht, verleidt Van Loo de lezer via zijn enthousiasmerende verhalen over de Franse literaire, culinaire en erotische cultuur.Je zou van minder francofiel worden. Goed dus dat Van Loo's uitgever de drie boeken die hij sinds 2006 aan zijn passie wijdde, in een kloeke band heeft gebundeld. In 'Parijs retour', het eerste deel, reist Van Loo zijn prozahelden uit de negentiende-eeuwse literatuur achterna: van Honoré de Balzac in Touraine en Parijs tot Gustave Flaubert in Normandië, Emile Zola in de Provence en Victor Hugo op de Kanaaleilanden. 'Als kok in Frankrijk' geeft vervolgens in kort bestek een culinaire geschiedenis én tal van literaire recepten. Zo kom je te weten hoe de hermetische dichter Stéphane Mallarmé ook kiprecepten schreef voor een damesblad en hoe Alexandre De drie musketiers Dumas een heus kookboek op zijn naam heeft staan. Of was het die van zijn nègre?'O vermiljoenen spleet!' ten slotte zoomt in op de erotische hoogstandjes uit de Franse letteren. Knap dat Van Loo eveneens vrouwelijke erotische auteurs aan het woord laat, ook minder bekende. Ooit gehoord van 'De geheime geschriften van Clitorix de Galliër' (1989) van Caroline de Bamako?Van Loo bewijst met deze pil dat hij op korte tijd is uitgegroeid tot een van de beste Nederlandstalige literaire essayisten. Frank Hellemans