Bekendste Nederlands-Antilliaanse auteur Frank Martinus Arion overleden

Frank Martinus Arion (1936-2015) in 2005. © WikiCommons

Gisteren stierf Frank Martinus Arion op 78-jarige leeftijd. Hij was de voornaamste vertegenwoordiger van de Antilliaanse letteren en grote kenner van het Papiamentu, de inheemse taal van zijn volk.

Met zijn roman ‘Dubbelspel’ (1973) zette de in Curaçao geboren Antilliaanse auteur Frank Martinus Arion de Nederlandse literatuur van de Antillen definitief op de kaart. Gisteren kwam hij na een kort ziektebed, aldus zijn uitgever De Bezige Bij, in het ziekenhuis te Willemstad te overlijden.

Antilliaanse letteren

De Nederlandstalige letteren is, zoals geweten, een huis met vele kamers. Een van de minder bekende vertrekken behuist de Nederlands-Antilliaanse literatuur of de letteren van de zogenaamde zes Boven- en Benedenwindse eilanden in de Caraïben, waaronder Aruba, Bonaire en Curaçao.

Arion werd geboren in Curaçao en ontpopte zich na studies Nederlandse literatuur in Leiden en Amsterdam tot de meest authentieke stem van de Nederlandse Antillen, samen met Tip Marugg, Boeli van Leeuwen en Erich Zielinski.

Papiamentu

Zijn roman ‘Dubbelspel’ was destijds ook in Vlaanderen een groot succes en wordt nu zelfs verfilmd. Dat er ook bij ons belangstelling is voor de vroegere Nederlandse Antillen, bewijst onder andere ‘Maan en zon’, de nieuwste roman van Stefan Brijs, die deze week verschijnt en waarin Brijs op zoek gaat naar de ziel van de Antilliaan.

Arion zette zich ook zijn leven lang in voor het behoud én de studie van het Papiamentu, de inheemse taal van de Antillianen. Hij promoveerde op de geschiedenis ervan. In 2003 werd hij benoemd tot hoogleraar grammatica van het Papiamentu aan de universiteit van Willemstad.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content