Bent u (onbewust) racist? Doe de test

© .

Of racisme nu bewust of onbewust gestuurd is: het is even kwetsend voor het slachtoffer. Maar er gebeuren wel verschillende dingen in het hoofd. Test hoe (onbewust) racistisch u bent.

Onbewust racisme is een van de onderwerpen die sociaal psycholoog Alain Van Hiel (UGent) behandelt in zijn nieuwste boek ‘Iedereen racist. De multiculturele droom ontleed.’ U kan er meer over lezen in deze voorpublicatie: ‘Ook wie stellig beweert niet bevooroordeeld te zijn, kan onbewust racisme vertonen.

Doe hier de test. De test die de meest duidelijke resultaten geeft is Ras.

U meldt zich best aan als gast:

Bent u (onbewust) racist? Doe de test
© .

In dat hoofdstuk heeft Van Hiel het over de IAT- test die impliciet racisme in kaart brengt en vaak in combinatie gebruikt wordt met vragenlijsten. Die laatste peilen dan naar bewust racisme.

Metingen van onbewust en bewust racisme laten toe om gedrag te voorspellen. Zowel hoge scores op deze test als hoge scores op racismevragenlijsten houden verband met discriminatiegedrag in het dagelijks leven. Het is wel belangrijk om op te merken dat onbewust en bewust racisme andere vormen van discriminatie aansturen.

Lees hier een interview met Alain Van Hiel: ‘Iedereen is racist, en allochtonen nog meer dan autochtonen

Hierbij is er een onderscheid tussen gedragingen die we achteloos uitvoeren, zonder er diep bij na te denken, en handelingen die flink beredeneerd worden. Beide soorten handelingen zijn uitermate kwetsend voor het slachtoffer in kwestie, maar in het hoofd van de dader gebeuren er andere dingen. Laten we eerst een voorbeeld geven van een achteloze discriminerende gedraging, wanneer je als het ware op automatische piloot handelt.

Beeld je in dat je een tram ingaat en in een seconde tijd moet kiezen tussen een plaatsje naast een allochtoon of naast een blanke. In een dergelijke situatie zal je vaak onbedachtzaam plaatsnemen naast de persoon die tot jouw bevolkingsgroep hoort. Dit gedrag wordt aangestuurd door onbewust racisme. Wie hoog scoort op de IAT-test, zal dus eerder dit soort gedragingen stellen. Een ander voorbeeld van dergelijk gedrag is het vermijden van oogcontact met allochtonen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content