In Ghislenghien (Gellingen) is vrijdag een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de 24 mensen die daar zes jaar geleden om het leven zijn gekomen tijdens een gasramp.

Op 30 juli 2004 was er op een plaatselijk bedrijventerrein een explosie als gevolg van een gaslek. De ravage was enorm. Naast de 24 doden vielen er 132 gewonden. De catastrofe staat geboekstaafd als de grootste industriële ramp uit de Belgische geschiedenis.

Zoals elk jaar worden de gebeurtenissen herdacht, maar de plechtigheid was dit jaar speciaal omdat ze enkele maanden na de uitspraak in het proces over de ramp viel.

Toen werden elf beklaagden vrijgesproken, onder meer Fluxys, de beheerder van het gasnetwerk. Drie mensen werden veroordeeld wegens onvrijwillige doodslag wegens gebrek aan voorzichtigheid. De zaak komt vanaf 29 november opnieuw in beroep voor.

Slechts 47 van de 139 partijen hebben intussen de schadeloosstelling aanvaard die werd voorgesteld door een consortium van verzekeringsmaatschappijen.

Vrijdag verzamelden zich zowat 300 mensen rond het gedenkteken dat naar aanleiding van de ramp werd opgericht. Dat gebeurde in aanwezigheid van familieleden van de slachtoffers, brandweerlui en politie-agenten.

In Ghislenghien (Gellingen) is vrijdag een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de 24 mensen die daar zes jaar geleden om het leven zijn gekomen tijdens een gasramp.Op 30 juli 2004 was er op een plaatselijk bedrijventerrein een explosie als gevolg van een gaslek. De ravage was enorm. Naast de 24 doden vielen er 132 gewonden. De catastrofe staat geboekstaafd als de grootste industriële ramp uit de Belgische geschiedenis.Zoals elk jaar worden de gebeurtenissen herdacht, maar de plechtigheid was dit jaar speciaal omdat ze enkele maanden na de uitspraak in het proces over de ramp viel.Toen werden elf beklaagden vrijgesproken, onder meer Fluxys, de beheerder van het gasnetwerk. Drie mensen werden veroordeeld wegens onvrijwillige doodslag wegens gebrek aan voorzichtigheid. De zaak komt vanaf 29 november opnieuw in beroep voor.Slechts 47 van de 139 partijen hebben intussen de schadeloosstelling aanvaard die werd voorgesteld door een consortium van verzekeringsmaatschappijen.Vrijdag verzamelden zich zowat 300 mensen rond het gedenkteken dat naar aanleiding van de ramp werd opgericht. Dat gebeurde in aanwezigheid van familieleden van de slachtoffers, brandweerlui en politie-agenten.