'Prof. dr. Willem Elias heeft op vrijdag 17 april ontslag genomen als decaan van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. De onmiddellijke aanleiding van zijn beslissing is de commotie die is ontstaan rond een controversiële facebookpost die hij plaatste na de dood van zijn vriend Steve Stevaert', schrijft de VUB in een persbericht.

De Vrije Universiteit Brussel had zich al gedistantieerd van de uitlatingen die de decaan had gedaan.

'Door de ophef rond zijn uitlatingen op Facebook oordeelt Willem Elias dat hij niet langer de onbesprokenheid heeft om de functie van decaan te vervullen. Ook de heftige reacties op sociale media, die hem emotioneel hard raakten, spelen mee in zijn beslissing. Bovendien betreurt hij zijn uitlatingen', klinkt het verder. 'Daarom verontschuldigt hij zich nogmaals tegenover alle slachtoffers van seksueel geweld alsook ten opzichte van de universitaire gemeenschap en de studenten in het bijzonder.'

Willem Elias benadrukt nog volgens de universiteit dat verkrachting banaliseren het laatste is wat hij wou doen. Hij blijft geweldpleging, in welke vorm dan ook, de grootste misdaad vinden.

Het bestuur van de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen betreurt de kwestie ten zeerste. In haar opleidingen Psychologie en Educatiewetenschappen leidt de Vrije Universiteit Brussel studenten op om op een respectvolle manier ondersteuning te geven aan mensen in moeilijke en traumatische situaties. De functie van decaan wordt met onmiddellijke ingang opgenomen door vicedecaan en psycholoog Caroline Andries.

'Mooi studieobeject'

In een brief gericht aan zijn studenten schrijft Elias ook over de manier waarop de media over de zaak bericht hebben.

'De wijze waarop ik op social media verguisd ben, is een mooi studieobject. Voor psychologen om te bestuderen hoe iemand zich voelt na met alle zonden van de wereld beladen te zijn, maar vooral voor communicatiewetenschappers. Het wordt zeker een schoolvoorbeeld hoe het gebruik van sociale media verkeerd kan uitdraaien', schrijft hij.

Controversiële Facebookberichten

Willem Elias schreeft na de dood van SP.A-politicus de volgende boodschap op Facebook. "We zullen je missen, Steve. Je was een fijne man en bijzonder intelligent.De vrouwen ... een zwakheid die we begrijpen. Aan de dame die deze beslissing op haar geweten heeft, toch graag dit. Voor een verkrachting ga je onmiddellijk naar de politie, of desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later."

De VUB nam aftand van de uitspraken, maar in de dagen die volgden werden nog andere vrouwonvriendelijke berichten opgerakeld, onder meer over de zaak DSK in Frankrijk.

Later meer.

'Prof. dr. Willem Elias heeft op vrijdag 17 april ontslag genomen als decaan van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. De onmiddellijke aanleiding van zijn beslissing is de commotie die is ontstaan rond een controversiële facebookpost die hij plaatste na de dood van zijn vriend Steve Stevaert', schrijft de VUB in een persbericht.De Vrije Universiteit Brussel had zich al gedistantieerd van de uitlatingen die de decaan had gedaan.'Door de ophef rond zijn uitlatingen op Facebook oordeelt Willem Elias dat hij niet langer de onbesprokenheid heeft om de functie van decaan te vervullen. Ook de heftige reacties op sociale media, die hem emotioneel hard raakten, spelen mee in zijn beslissing. Bovendien betreurt hij zijn uitlatingen', klinkt het verder. 'Daarom verontschuldigt hij zich nogmaals tegenover alle slachtoffers van seksueel geweld alsook ten opzichte van de universitaire gemeenschap en de studenten in het bijzonder.'Willem Elias benadrukt nog volgens de universiteit dat verkrachting banaliseren het laatste is wat hij wou doen. Hij blijft geweldpleging, in welke vorm dan ook, de grootste misdaad vinden.Het bestuur van de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen betreurt de kwestie ten zeerste. In haar opleidingen Psychologie en Educatiewetenschappen leidt de Vrije Universiteit Brussel studenten op om op een respectvolle manier ondersteuning te geven aan mensen in moeilijke en traumatische situaties. De functie van decaan wordt met onmiddellijke ingang opgenomen door vicedecaan en psycholoog Caroline Andries.In een brief gericht aan zijn studenten schrijft Elias ook over de manier waarop de media over de zaak bericht hebben.'De wijze waarop ik op social media verguisd ben, is een mooi studieobject. Voor psychologen om te bestuderen hoe iemand zich voelt na met alle zonden van de wereld beladen te zijn, maar vooral voor communicatiewetenschappers. Het wordt zeker een schoolvoorbeeld hoe het gebruik van sociale media verkeerd kan uitdraaien', schrijft hij. Willem Elias schreeft na de dood van SP.A-politicus de volgende boodschap op Facebook. "We zullen je missen, Steve. Je was een fijne man en bijzonder intelligent.De vrouwen ... een zwakheid die we begrijpen. Aan de dame die deze beslissing op haar geweten heeft, toch graag dit. Voor een verkrachting ga je onmiddellijk naar de politie, of desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later."De VUB nam aftand van de uitspraken, maar in de dagen die volgden werden nog andere vrouwonvriendelijke berichten opgerakeld, onder meer over de zaak DSK in Frankrijk. Later meer.