Biden vindt al langer dat de olieprijs te hoog is en riep OPEC+ (het oliekartel OPEC, aangevuld met landen als Rusland) daarom op meer te gaan produceren. De olieproducerende landen, die vorig jaar veel last hadden van de toen lage olieprijzen, voelden daar echter niets voor. Biden probeert daarom een coalitie te smeden van landen die elk een deel van hun reserves op de oliemarkt brengen. Landen als India, Japan en Zuid-Korea zouden zich bij de VS aansluiten, en ook China overweegt zijn oliereserves aan te spreken.

De OPEC+-landen zijn niet blij dat strategische oliereserves ingezet zouden worden om de stijgende prijzen in toom te houden. Die reserves zijn bedoeld voor noodgevallen en daar is volgens de landen geen sprake van.

Volgende week komt de OPEC+ bijeen om te praten over de productie voor december. Volgens de huidige plannen gaan de landen 400.000 vaten per dag extra produceren.

Biden vindt al langer dat de olieprijs te hoog is en riep OPEC+ (het oliekartel OPEC, aangevuld met landen als Rusland) daarom op meer te gaan produceren. De olieproducerende landen, die vorig jaar veel last hadden van de toen lage olieprijzen, voelden daar echter niets voor. Biden probeert daarom een coalitie te smeden van landen die elk een deel van hun reserves op de oliemarkt brengen. Landen als India, Japan en Zuid-Korea zouden zich bij de VS aansluiten, en ook China overweegt zijn oliereserves aan te spreken. De OPEC+-landen zijn niet blij dat strategische oliereserves ingezet zouden worden om de stijgende prijzen in toom te houden. Die reserves zijn bedoeld voor noodgevallen en daar is volgens de landen geen sprake van. Volgende week komt de OPEC+ bijeen om te praten over de productie voor december. Volgens de huidige plannen gaan de landen 400.000 vaten per dag extra produceren.