Voortvluchtige militair liet eretekens achter op graf van zijn ouders

© belga

Aan het familiegraf van de ouders van de voortvluchtige Jürgen Conings zijn afgelopen dinsdag eretekens aangetroffen. Dat schrijft Het Belang van Limburg en het nieuws wordt door een goede bron aan Belga bevestigd.

Het neerleggen van eretekens heeft voor een militair een speciale betekenis, het staat symbool voor opgeven.

De vader van de voortvluchtige militair overleed in 1997, zijn moeder in 2003.

Donderdag kreeg de antiterreurcel van het Antwerpse parket te horen dat de eretekens van Conings er werden aangetroffen. Waarschijnlijk werden ze dinsdag achtergelaten, toen Conings zijn auto achterliet en al op de vlucht was.

Het neerleggen van de eretekens is een verontrustend signaal, want het betekent volgens defensie-experten dat je Defensie de rug toekeert en niet meer gelooft in de zaken.

Zoekactie gaat vijfde dag in

Conings is nog steeds niet gevonden, ook zaterdag gaat de klopjacht dus voort. Het is nog onduidelijk waar juist en met hoeveel manschappen er gezocht wordt. Het Nationaal Park Hoge Kempen blijft voorlopig alleszins gesloten.

De voorbije nacht verliep relatief rustig. Sinds de vroege vooravond was er sporadisch wat beweging waar te nemen aan de dranghekken die de perimeter aan de Salamander afbakenen.

Ook zaterdagochtend reed al een vijftal politiecombi’s richting het commandocentrum, al wijst dat mogelijk op een afwisseling van de wacht.

Veiligheidsmaatregelen aan moskeeën

Ondertussen blijkt zaterdag dat Jürgen Conings naast viroloog Marc Van Ranst ook de Tevhid-moskee in Maasmechelen als doelwit zou hebben gehad. En dat veroorzaakt bij veel mensen extra ongerustheid

De voorbije dagen sloot al een aantal moskeeën in omliggende gemeenten de deuren uit voorzorg, aangezien Conings extreemrechtse sympathieën had. Aan andere moskeeën kwam er extra bewaking. Maar de angst zat er bij veel moslims duidelijk in, want voor het vrijdaggebed daagden veel minder bezoekers op dan normaal.

In de Tevhid-moskee, de grootste van Maasmechelen, waren er vrijdag amper 35 bezoekers, terwijl er dat de voorbije weken 400 à 500 – omwille van corona opgedeeld in groepen van 65 – waren.

. Voorlopig komen er echter geen bijkomende veiligheidsmaatregelen in de gemeenten rond het Nationaal Park Hoge Kempen, maar de verhoogde waakzaamheid aan de moskeeën blijft wel.

Partner Content