Gedelegeerd bestuurder van VOKA Hans Maertens riep de vakbonden in zijn nieuwjaarstoespraak op om verantwoord om te gaan met het stakingsrecht en te stoppen met het kibbelsyndicalisme. 'Het jaar zal beginnen zoals het geëindigd is, met politieke stakingen', aldus Maertens in De Ochtend op Radio 1. 'Voor ons is het genoeg geweest. De Waalse vakbonden staken, de Vlaamse niet. Dat zorgt voor verwarring op het spoor en toch zal het spoor platliggen.'

Maertens heeft een boodschap voor de vakbonden over het stakingsrecht. Hij roept op om het herenakkoord over het stakingsrecht te heronderhandelen en te zien wat er in deze tijden nog mogelijk is aan stakingen, bezettingen van bedrijventerreinen, en andere acties. 'VOKA is absoluut voorstander van het sociaal overleg. Dat betekent akkoorden sluiten, maar dat betekent ook akkoorden naleven. En je kan geen sociale akkoorden sluiten zonder sociale vrede.'

Nieuwe werken

Maertens stelt ook vast dat de vakbonden niet klaar zijn voor de opkomst van het zogenaamde 'nieuwe werken'. 'Veel mensen blijven niet meer heel hun leven bij eenzelfde bedrijf, jonge mensen gaan ook steeds vaker werken op zelfstandige basis. We roepen de vakbonden dan ook op om ook daarover grondig te spreken. Met het nieuwe werken zullen nieuwe vormen van sociale zekerheid en contracten ontstaan. De wereld is heel snel aan het veranderen - internationaal, maar ook sociaal - en we stellen vast dat de vakbonden niet bereid zijn om daarin mee te gaan', aldus Maertens.

Ook Pieter Timmermans van het VBO laakt de spoorstaking. 'Iedereen (=studenten, pendelaars, bedrijven & #NMBS) verliest bij staking. Beter #staking afblazen & overgaan tot nieuwe onderhandelingen', zo tweette hij.

(TE)

Gedelegeerd bestuurder van VOKA Hans Maertens riep de vakbonden in zijn nieuwjaarstoespraak op om verantwoord om te gaan met het stakingsrecht en te stoppen met het kibbelsyndicalisme. 'Het jaar zal beginnen zoals het geëindigd is, met politieke stakingen', aldus Maertens in De Ochtend op Radio 1. 'Voor ons is het genoeg geweest. De Waalse vakbonden staken, de Vlaamse niet. Dat zorgt voor verwarring op het spoor en toch zal het spoor platliggen.'Maertens heeft een boodschap voor de vakbonden over het stakingsrecht. Hij roept op om het herenakkoord over het stakingsrecht te heronderhandelen en te zien wat er in deze tijden nog mogelijk is aan stakingen, bezettingen van bedrijventerreinen, en andere acties. 'VOKA is absoluut voorstander van het sociaal overleg. Dat betekent akkoorden sluiten, maar dat betekent ook akkoorden naleven. En je kan geen sociale akkoorden sluiten zonder sociale vrede.'Maertens stelt ook vast dat de vakbonden niet klaar zijn voor de opkomst van het zogenaamde 'nieuwe werken'. 'Veel mensen blijven niet meer heel hun leven bij eenzelfde bedrijf, jonge mensen gaan ook steeds vaker werken op zelfstandige basis. We roepen de vakbonden dan ook op om ook daarover grondig te spreken. Met het nieuwe werken zullen nieuwe vormen van sociale zekerheid en contracten ontstaan. De wereld is heel snel aan het veranderen - internationaal, maar ook sociaal - en we stellen vast dat de vakbonden niet bereid zijn om daarin mee te gaan', aldus Maertens. Ook Pieter Timmermans van het VBO laakt de spoorstaking. 'Iedereen (=studenten, pendelaars, bedrijven & #NMBS) verliest bij staking. Beter #staking afblazen & overgaan tot nieuwe onderhandelingen', zo tweette hij. (TE)