De vluchtelingenstroom van Turkije naar Griekenland houdt aan. Hoewel illegale migranten vanaf maandag teruggestuurd worden naar Turkije, zijn de voorbije 24 uur 514 asielzoekers op Griekse eilanden in de Egeïsche Zee toegekomen, zo heeft de Griekse staf voor de vluchtelingencrisis zondag meegedeeld.

Volgens de crisisstaf zijn ruim 52.500 vluchtelingen en migranten in Griekenland gestrand sinds de Balkanlanden hun grenzen sloten voor mensen zonder geldig paspoort en visum.

Migranten die geen recht op asiel hebben, worden vanaf maandag van de Griekse eilanden Lesbos en Chios naar Turkije teruggebracht krachtens een overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije.

Migranten die teruggestuurd dreigen te worden, protesteerden op Lesbos en Chios en spraken van "deportaties". Honderden asielzoekers die vrijdag uit een vluchtelingenkamp op Chios braken, hingen zondag in de grootste haven van het eiland rond. Ze eisen dat ze naar het Griekse vasteland worden gebracht en niet naar Turkije worden uitgewezen. "Anders gooi ik me in de zee", zei een jonge migrant zondag op de Griekse tv.

<script type="text/javascript" src="http://nieuws.vtm.be/vmmaplayer/embed.js"></script><p>Bekijk meer video's van <a href="" title= "Alle video's van vtmnieuws">vtmnieuws</a> op <a href="http://nieuws.vtm.be" title="nieuws.vtm.be">nieuws.vtm.be</a></p>

Op Lesbos is naar verluidt alles in gereedheid gebracht voor de uitwijzingen naar Turkije. Franse politieagenten zijn volgens mediaberichten zaterdag op het eiland aangekomen. In en rondom het vluchtelingenkamp van Idomeni aan de Macedonische grens kwam het zaterdag overdag en 's nachts tot schermutselingen tussen migranten.

Reporters ter plaatse meldden dat ook journalisten met messen bedreigd werden wanneer ze de botsingen wilden filmen.

Turkije wijst verwijten over massale uitwijzingen naar Syrië van de hand

Turkije heeft de verwijten van Amnesty International van de hand gewezen dat het grote aantallen vluchtelingen naar Syrië terugstuurt. "Dat Syriërs ertoe aangemoedigd worden vrijwillig terug te keren naar hun land, of daartoe gedwongen worden, is niet het geval", klinkt het in een zondag verspreide verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Turkije blijft naar eigen zeggen vastbesloten Syrische vluchtelingen bescherming te geven.

Amnesty International verweet Turkije donderdag dat het de voorbije weken massaal vluchtelingen uit Syrië terugstuurde naar het land in burgeroorlog. Volgens de mensenrechtenorganisatie waren daar ook vrouwen en kinderen bij. De organisatie bekritiseerde daarbij het plan van de EU om vanaf maandag migranten van Griekenland naar Turkije terug te brengen. Turkije is geen "veilig derde land", aldus Amnesty.

(Belga/JH)

De vluchtelingenstroom van Turkije naar Griekenland houdt aan. Hoewel illegale migranten vanaf maandag teruggestuurd worden naar Turkije, zijn de voorbije 24 uur 514 asielzoekers op Griekse eilanden in de Egeïsche Zee toegekomen, zo heeft de Griekse staf voor de vluchtelingencrisis zondag meegedeeld. Volgens de crisisstaf zijn ruim 52.500 vluchtelingen en migranten in Griekenland gestrand sinds de Balkanlanden hun grenzen sloten voor mensen zonder geldig paspoort en visum. Migranten die geen recht op asiel hebben, worden vanaf maandag van de Griekse eilanden Lesbos en Chios naar Turkije teruggebracht krachtens een overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije. Migranten die teruggestuurd dreigen te worden, protesteerden op Lesbos en Chios en spraken van "deportaties". Honderden asielzoekers die vrijdag uit een vluchtelingenkamp op Chios braken, hingen zondag in de grootste haven van het eiland rond. Ze eisen dat ze naar het Griekse vasteland worden gebracht en niet naar Turkije worden uitgewezen. "Anders gooi ik me in de zee", zei een jonge migrant zondag op de Griekse tv.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Op Lesbos is naar verluidt alles in gereedheid gebracht voor de uitwijzingen naar Turkije. Franse politieagenten zijn volgens mediaberichten zaterdag op het eiland aangekomen. In en rondom het vluchtelingenkamp van Idomeni aan de Macedonische grens kwam het zaterdag overdag en 's nachts tot schermutselingen tussen migranten. Reporters ter plaatse meldden dat ook journalisten met messen bedreigd werden wanneer ze de botsingen wilden filmen. Turkije heeft de verwijten van Amnesty International van de hand gewezen dat het grote aantallen vluchtelingen naar Syrië terugstuurt. "Dat Syriërs ertoe aangemoedigd worden vrijwillig terug te keren naar hun land, of daartoe gedwongen worden, is niet het geval", klinkt het in een zondag verspreide verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Turkije blijft naar eigen zeggen vastbesloten Syrische vluchtelingen bescherming te geven.Amnesty International verweet Turkije donderdag dat het de voorbije weken massaal vluchtelingen uit Syrië terugstuurde naar het land in burgeroorlog. Volgens de mensenrechtenorganisatie waren daar ook vrouwen en kinderen bij. De organisatie bekritiseerde daarbij het plan van de EU om vanaf maandag migranten van Griekenland naar Turkije terug te brengen. Turkije is geen "veilig derde land", aldus Amnesty.(Belga/JH)