Vlaams preventiebeleid: Beke schroeft alle besparingen terug

© belga

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) schroeft de besparing op onder meer het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie en het Vlaams Instituut Gezond Leven terug. Dat laat hij woensdagavond weten. Eerder deze week werd de besparing op de Zelfmoordlijn al geschrapt.

Wouter Beke gaf dinsdag nog een persconferentie met als boodschap dat er op het departement Welzijn moet worden gesnoeid om te bloeien. Hij zei begrip te hebben voor de bezorgde en kritische reacties, maar volgens hem ging het om ‘reculer pour mieux sauter’, ook in het preventiebeleid.

Preventie blijft ‘een prioriteit’ en er komt de komende jaren 9,5 miljoen euro bij voor preventiebeleid, was de boodschap. De kritiek bleef echter aanhouden.

De minister beslist een dag later om toch een reeks besparingen terug te draaien. ‘Tijdens de laatste Vlaamse ministerraad is beslist om 1,3 miljoen extra vrij te maken voor preventie’, laat Beke woensdagavond weten. ‘Deze budgettaire meevaller kunnen we gebruiken om een aantal geplande besparingen terug te draaien of te milderen.’

Zo zal er niet bespaard worden op de Zelfmoordlijn (5.132,66 euro) en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (54.840,00 euro). Het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs zien de geplande besparing gemilderd met respectievelijk 96.563,82 en 198.550,92 euro.

Daarnaast is er ook een vrijstelling voor de preventieve opdrachten van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg, Eetexpert, het Vlaams Instituut Mondgezondheid – GezondeMond, Free Clinic, De Sleutel en het Centrum voor Kankeropsporing.

‘De geplande extra investeringen in preventie en geestelijke gezondheidszorg bieden ook voor de volgende jaren nieuw perspectief’, besluit Beke.

Preventie is slechts een klein deel van de werking

De welzijnssector reageert verbaasd, maar ook met gemengde gevoelens op het terugschroeven van de besparing op preventie. Enkele organisaties wijzen erop dat preventie slechts een klein deel van hun werking uitmaakt.

‘De verrassing was groot gisteren’, zegt Marijs Geirnaert van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). ‘We hadden onze brief naar minister Beke nog niet verstuurd.’ Geirnaert vermoedt dat de omslag er is gekomen na de kritiek in het parlement, deze week. Voor VAD werd de besparing volledig teruggedraaid, het centrum kan haar plannen voor 2020 dus volledig uitvoeren. ‘De minister belooft dat er de komende jaren nog groei mogelijk is, dus daar kijken we naar uit’, zegt ze.

Een ander verhaal bij De Sleutel, dat zich onder meer specialiseert in de hulpverlening aan mensen met een drugsverslaving. ‘Preventie is voor ons slechts een klein deeltje van de werking, dus de beslissing van gisteren zal nauwelijks voelbaar zijn’, zegt Raf De Rycke van het overkoepelende Broeders van Liefde. ‘Ook structuren hebben we nauwelijks, dus wat moet bespaard worden, moet hoofdzakelijk via persooneelskosten gebeuren. We zijn onze berekening nog aan het maken. Begin volgend jaar is er een onderhoud met de minister.’

Het Vlaams Instituut Gezond Leven moet sinds gisteren ongeveer 96.000 euro minder inleveren, maar staat nog wel voor een besparing van zo’n 225.000 euro. ‘We zijn tevreden dat de minister geluisterd heeft, maar de kansen om het verschil te maken met preventie zijn zo groot dat het spijtig blijft dat er toch nog bespaard wordt’, zegt Linda De Boeck. Het instituut hoopt het bij natuurlijke afvloeiingen te kunnen houden. ‘Maar het resultaat blijft dat we met minder mensen minder werk kunnen doen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content