Vanaf volgende week komen de eerste van 945 asielzoekers naar het recreatiepark Parelstrand. Parelstrand wordt het grootste opvangcentrum in het land.

In de vooravond hadden burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A) en Evert-Jan Witteveen van Fedasil voor de pers al meer toelichting gegeven over de aanpak van het nieuwe asielcentrum.

"Brood, bed, bad en begeleiding. Dat is wat we de vluchtelingen zullen aanbieden", aldus Witteveen. "Ergens in de loop van volgende week zullen de eerste asielzoekers hier arriveren. We vangen hen in eerste instantie op met personeel van ons opvangcentrum in Arendonk. Gelijktijdig zijn we op zoek naar extra mankracht om hier in Lommel de tijdelijke opvang te verzorgen. De VDAB staat in de voor rekrutering."

De asielzoekers krijgen een afgescheiden zone toegewezen van het recreatiedomein Parelstrand. Ze verblijven er in vakantiehuisjes. "We zorgen niet voor gemeenschappelijke catering", aldus nog Witteveen. "De mensen krijgen maaltijdcheques, waarmee ze ingrediënten kunnen aanschaffen om zelf te koken."

Aantal en veiligheid

Rond 19.30 uur startte in het cultureel centrum van Lommel een grote infoavond voor de buurtbewoners. Daarbij ook een aantal demonstranten, die vinden dat 945 vluchtelingen op één locatie te veel is - iets wat ook het Rode Kruisvond, dat niet inging op de vraag om deze opvang te organiseren.

De meeste vragen van het massaal opgekomen publiek gingen over de veiligheid. Daarnaast wilden ze weten wat er met de asielzoekers zal gebeuren als het opvangcentrum vanaf 1 april 2016 opnieuw een regulier vakantiedomein wordt. Uit de antwoorden bleek dat er over de veiligheid goed is nagedacht en er na 1 april naar een andere oplossing zal gezocht worden indien dat nodig zal blijken. Wegens de bomvolle zaal, en een aantal bewoners die niet in de zaal konden, belegde de organisatie vanaf 22 ur een tweede sessie.

(Belga/RR)

Vanaf volgende week komen de eerste van 945 asielzoekers naar het recreatiepark Parelstrand. Parelstrand wordt het grootste opvangcentrum in het land. In de vooravond hadden burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A) en Evert-Jan Witteveen van Fedasil voor de pers al meer toelichting gegeven over de aanpak van het nieuwe asielcentrum. "Brood, bed, bad en begeleiding. Dat is wat we de vluchtelingen zullen aanbieden", aldus Witteveen. "Ergens in de loop van volgende week zullen de eerste asielzoekers hier arriveren. We vangen hen in eerste instantie op met personeel van ons opvangcentrum in Arendonk. Gelijktijdig zijn we op zoek naar extra mankracht om hier in Lommel de tijdelijke opvang te verzorgen. De VDAB staat in de voor rekrutering." De asielzoekers krijgen een afgescheiden zone toegewezen van het recreatiedomein Parelstrand. Ze verblijven er in vakantiehuisjes. "We zorgen niet voor gemeenschappelijke catering", aldus nog Witteveen. "De mensen krijgen maaltijdcheques, waarmee ze ingrediënten kunnen aanschaffen om zelf te koken." Rond 19.30 uur startte in het cultureel centrum van Lommel een grote infoavond voor de buurtbewoners. Daarbij ook een aantal demonstranten, die vinden dat 945 vluchtelingen op één locatie te veel is - iets wat ook het Rode Kruisvond, dat niet inging op de vraag om deze opvang te organiseren. De meeste vragen van het massaal opgekomen publiek gingen over de veiligheid. Daarnaast wilden ze weten wat er met de asielzoekers zal gebeuren als het opvangcentrum vanaf 1 april 2016 opnieuw een regulier vakantiedomein wordt. Uit de antwoorden bleek dat er over de veiligheid goed is nagedacht en er na 1 april naar een andere oplossing zal gezocht worden indien dat nodig zal blijken. Wegens de bomvolle zaal, en een aantal bewoners die niet in de zaal konden, belegde de organisatie vanaf 22 ur een tweede sessie.(Belga/RR)