Veel meer meldingen van gevaarsituaties in kinderopvang na overlijden in ’t Sloeberhuisje

© Getty Images

Er zijn dit jaar al 130 gevaarsituaties in de kinderopvang gemeld bij het Agentschap Opgroeien. Dat is 80 procent van het totaal van 2021 en al meer dan het totaal van de jaren voordien.

Dat heeft Katrien Verhegge, administrateur-generaal van het Agentschap Opgroeien, vrijdag gezegd in de onderzoekscommissie kinderopvang van het Vlaams Parlement.

Het lijkt alsof het Agentschap Opgroeien sinds het drama in ’t Sloeberhuisje (waar een baby is overleden na mishandeling),  kordater optreedt tegen kinderopvanginitiatieven. Sindsdien duiken er ook meer berichten over geschorste en gesloten opvanginitiatieven op. Verschillende parlementsleden vragen zich af waarom het lijkt alsof er nu wél kan opgetreden worden terwijl er al jaren alarmsignalen zijn over de veiligheid in de opvang. 

Maar volgens leidend ambtenaar Katrien Verhegge klopt dat beeld niet helemaal. ‘Er zijn iets meer handhavingen, maar wij schorsen of heffen niet meer op dan vroeger. Maar elke beslissing komt nu wel in de media’, aldus Verhegge.  Wat wél sterk is toegenomen is het aantal aangemelde gevaarsituaties. Dit jaar staat de teller al op 130. Dat is op minder dan een half jaar tijd al 80 procent van de 163 meldingen in heel 2021 en al meer dan in de jaren voordien. Zo waren er in de periode 2016-2018 telkens 83 meldingen, in 2019 115 en in 2020 99 (al is 2020 minder vergelijkbaar door corona). 

Volgens Verhegge speelt de huidige crisis wellicht een rol in die stijging. Zij vindt het op zich ook wel een goede zaak dat er een ‘hogere alertheid’ is.

Partner Content