In plaats van een meer rechtvaardige economie te installeren, is die nog altijd immoreel, klinkt het donderdag in een zestien pagina's tellende beleidsnota van de Congregatie voor de Geloofsleer. 'Soms lijkt het zelfs alsof er een oppervlakkig, kortzichtig egoïsme is teruggekeerd dat het algemeen welzijn negeert en niet geïnteresseerd is in het creëren en verspreiden van welvaart.'

Belastingparadijzen worden volgens het Vaticaan nog te vaak gebruikt door criminele organisaties, ten koste van de armen. Instrumenten zoals financiële derivaten beschouwt het Vaticaan dan weer als een soort van tijdbommen, 'die vroeg of laat zullen ontploffen en de gezondheid van de financiële markten vergiftigen.'

De kerkstaat gaat ook hard tekeer tegen bankiers. 'Ook wanneer velen persoonlijk vol goede en legitieme bedoelingen handelen, mag niet onopgemerkt blijven dat de financiële industrie vandaag een plaats is waar egoïsme en misbruik het potentieel hebben om het algemeen belang te schaden.' En ook politici worden gewaarschuwd: zij mogen niet vergeten dat ze niet aan de macht zijn om de financiële wereld te dienen, luidt het.

Sinds de uitbraak van de financiële crisis na de val van Lehman Brothers in 2008, heeft Paus Franciscus al verschillende keren opgeroepen tot een meer rechtvaardig economisch systeem. Hij heeft ook al meermaals uitgehaald naar de oneerlijke mechanismen in de financiële industrie.

Lees ook: Onze ministers lijken niet echt geïnteresseerd in de strijd tegen fiscale fraude

In plaats van een meer rechtvaardige economie te installeren, is die nog altijd immoreel, klinkt het donderdag in een zestien pagina's tellende beleidsnota van de Congregatie voor de Geloofsleer. 'Soms lijkt het zelfs alsof er een oppervlakkig, kortzichtig egoïsme is teruggekeerd dat het algemeen welzijn negeert en niet geïnteresseerd is in het creëren en verspreiden van welvaart.'Belastingparadijzen worden volgens het Vaticaan nog te vaak gebruikt door criminele organisaties, ten koste van de armen. Instrumenten zoals financiële derivaten beschouwt het Vaticaan dan weer als een soort van tijdbommen, 'die vroeg of laat zullen ontploffen en de gezondheid van de financiële markten vergiftigen.' De kerkstaat gaat ook hard tekeer tegen bankiers. 'Ook wanneer velen persoonlijk vol goede en legitieme bedoelingen handelen, mag niet onopgemerkt blijven dat de financiële industrie vandaag een plaats is waar egoïsme en misbruik het potentieel hebben om het algemeen belang te schaden.' En ook politici worden gewaarschuwd: zij mogen niet vergeten dat ze niet aan de macht zijn om de financiële wereld te dienen, luidt het. Sinds de uitbraak van de financiële crisis na de val van Lehman Brothers in 2008, heeft Paus Franciscus al verschillende keren opgeroepen tot een meer rechtvaardig economisch systeem. Hij heeft ook al meermaals uitgehaald naar de oneerlijke mechanismen in de financiële industrie.