Van Essers tot staatsveiligheid: het blunderboek van Joke Schauvliege

Joke Schauvliege © Isopix
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De omstreden uitspraken van Joke Schauvliege (CD&V) over de klimaatbetogingen zijn geen alleenstaand feit. In het verleden sloeg de Vlaamse minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw de bal al meermaals mis. Een overzicht.

Vlaams minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw kwam maandagavond in opspraak nadat ze beweerde dat ze dankzij Staatsveiligheidte weten was gekomen wie achter de klimaatacties zit. Maar omdat daar niets van aan bleek, moest Schauvliege op haar uitspraken terugkomen. Het is niet de eerste keer dat de Oost-Vlaamse in haar politieke carrière -op zijn zachtst gezegd – ongelukkige uitspraken doet of omstreden beslissingen neemt.

Watergebonden of niet?

In 2015 lag Joke Schauvliege in de clinch met cabaretier Wouter Deprez over de uitbreiding van het Limburgse bouwbedrijf H. Essers. De firma wilde haar vestiging uitbreiden waarvoor een kleine twaalf hectare bos moest verdwijnen. Dat was niet naar de zin van Deprez, die prompt een actie startte via zijn Facebookpagina. In een reactie zei Schauvliege aan Terzake dat Deprez het dossier niet goed kende. ‘Essers is een watergebonden bedrijf’, klonk het.

Maar na kort opzoekingswerk in het milieueffectenrapport bleek dat er in de buurt van de vestiging helemaal geen water te bespeuren viel. ‘Minister Schauvliege heeft zich versproken. Ze bedoelde eigenlijk dat het een niet-watergebonden bedrijf is’, ging de woordvoerder in de verdediging. ‘Water zien waar er geen is, dat heet Fata Morgana’, riposteerde Deprez laconiek.

GRUP vernietigd

In hetzelfde dossier rond de bouwfirma Essers werd minister Schauvliege in maart 2018 door de Raad van State (RvS) teruggefloten. De RvS vernietigde het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) omdat de Vlaamse regering – lees: Schauvliege – de Europese natuurwetgeving niet gerespecteerd had.

De beslissingen van de Raad van State kwam niet uit de lucht gevallen. In 2009 had Essers al een keer mogen uitbreiden op voorwaarde dat het gekapte bos werd gecompenseerd in een nabijgelegen herstelzone. Maar door de nieuwe, geplande uitbreiding zou die herstelzone ook op de schop gaan.

Boskaart

In 2017 stelde Joke Schauvliege een nieuwe boskaart voor die de zonevreemde bossen in Vlaanderen beter moest beschermen. Maar meteen na de voorstelling ontstond er commotie bij de eigenaars van bouwgronden die door de nieuwe kaart werden getroffen. Wat bleek? Bij het opstellen van de boskaart had Schauvliege geen rekening gehouden met het waardeverlies van bouwgrond die werd omgezet in beschermd bosgebied.

Dat kon voor Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) niet door de beugel. Zonder enig medeweten van Schauvliege verwees Bourgeois de boskaart naar de prullenmand. Schauvliege reageerde als een wesp gestoken: ‘Dit is geen regeringsbeslissing’, aldus de minister. ‘Ongezien amateurisme’, klonk het vanop de oppositiebanken.

‘Elke boom heeft altijd de functie om gekapt te worden’

In 2016 vertelde Joke Schauvliege in een interview met De Zondag dat ‘elke boom de functie heeft om gekapt te worden’. Het bewijst dat bos en natuur voor Schauvliege vooral een economische functie heeft. Als je dan toch een ‘functie’ in een boom moet zien, zou je beter focussen op zijn capaciteit om CO2 uit de lucht te halen.

Complottheorie

Schauvliege liet zich ooit voor de kar spannen van voormalig burgemeester van Evergem Peter Vereecke. Die is/was er heilig van overtuigd dat de Verenigde Staten in samenwerking met de NAVO bewust giftige stoffen over ons heen sproeien om onze immuniteit te verzwakken. De condensatiewolken die achter vliegtuigen hangen, zijn in feite bedoeld om ons ziek te maken, zo luidt de theorie.

Vereecke noopte Schauvliege ertoe om in 2008 een parlementaire vraag te stellen aan haar partijgenote en toenmalig Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits. Het antwoord van Crevits? ‘Via Google surf je van de ene naar de andere site met theorieën die wetenschappelijk niet onderbouwd zijn’, aldus Crevits.

Klimaatbetogingen

Elke donderdag trekken tienduizenden jongeren en studenten naar het Warandepark in Brussel met de oproep voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Bovendien brachten enkele milieuorganisaties begin december en januari 70.000 mensen op de been – de grootste klimaatbetogingen ooit. Omdat België een van de enige landen was die op de klimaattop van Katowice in Polen geen actieplan kon voorleggen, nemen de protesten evenzeer Schauvliege op de korrel.

Maar de minister interpreteert de protesten op een andere manier: ‘Ik voel me gesterkt en voel een draagvlak om het huidige beleid verder te zetten’, aldus Schauvliege. Anuna De Wever, een van de organisatoren van de klimaatprotesten, reageerde verbaasd: Minister Schauvliege moet zich niet gesterkt voelen in haar beleid. Wij zijn het compleet oneens met haar beleid’, aldus De Wever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content