Tom Meeuws (SP.A): ‘Ik zie liever een Vlaamse regering met mijn groene vrienden voor het openbaar vervoer’

Tom Meeuws (SP.A) op 20 januari 2018.

Antwerps schepen Tom Meeuws wuift alle geruchten over een mogelijk voorakkoord voor de volgende Vlaamse regering tussen N-VA, Open VLD en SP.A weg. De socialist wil alle opties openhouden. ‘De sociale en de ecologische strijd zijn één en dezelfde.’

Nu de complottheorieën over mogelijke voorakkoorden tussen politieke formaties om de volgende Vlaamse regering te vormen volop de ronde doen, is het aan de betrokken partijen om alles te ontkennen. Zo ook Antwerps schepen Tom Meeuws (SP.A).

In een interview met Gazet van Antwerpen wuift Meeuws, onder meer bevoegd voor Sociale Zaken, alle zweem van verdachtmakingen weg. De geruchten over een voorakkoord tussen de Bourgondische partijen N-VA, Open VLD en SP.A – zoals onder meer verspreid door Vlaams CD&V-fractieleider Peter Van Rompuy – zijn niet waar. ‘Natuurlijk is er geen voorakkoord’, herhaalt Meeuws aan Knack.

Nochtans zijn er heel wat beleidsmaatregelen waarvoor het Antwerps stadsbestuur reikhalzend uitkijkt naar de volgende Vlaamse regering. De regeling rond het statiegeld, de omgevingsvergunning voor verbrandingsoven Isvag, het openbaar vervoer en de hele kwestie rond de jarenlange Oosterweelwerken: voor elk van die thema’s zoekt ’t Schoon Verdiep ondersteuning op het Martelarenplein.

Over dat laatste punt zegt Meeuws het volgende: ‘Ik zie liever een Vlaamse regering met mijn groene vrienden voor het openbaar vervoer.’ Niet per definitie met zijn Bourgondische coalitie, met andere woorden.

‘Het is niet omdat sommige mensen binnen die partij mij iets hebben aangedaan (ten tijde van het uiteenvallen van Samen, het samenwerkingsverband tussen SP.A en Groen, nvdr.) dat we niet meer zouden kunnen samenwerken’, zegt hij.

‘Ik ben op dit moment het werk van socioloog en auteur Bruno Latour aan het lezen. Dat sterkt me in de overtuiging dat de sociale en de ecologische strijd één en dezelfde zijn’, zegt de Antwerpenaar.

‘Als geboren verbinder kan ik met iedereen een coalitie vormen, maar met andersgezinden kost het nu eenmaal meer moeite. Natuurlijk valt er iets te zeggen voor symmetrische coalities tussen Antwerpen en Vlaanderen. Maar het is geen nieuws dat de programma’s van socialisten en groenen congruent zijn, toch zeker qua doelstellingen.’

Wat dan met de weg die moet leiden naar het behalen van de doelstellingen? Daarin verschillen SP.A en Groen nog danig, bezweert Meeuws. ‘Je moet voor een draagvlak zorgen. Als we onnodig in de zakken van de mensen zitten, dan krijg je gele hesjes zoals in Frankrijk’, zegt hij.

Als geboren verbinder kan ik met iedereen een coalitie vormen, maar met andersgezinden kost het nu eenmaal meer moeite.

Het is dan ook op dat vlak dat SP.A het verschil wil maken met Groen. De socialisten zien te veel blinde belastingen in de plannen van de ecologisten. De leuze is bekend: gele en groene hesjes moeten verenigd worden.

‘Den Bats’

Hoe dan ook zegt Meeuws dat de kiezer ‘met een gerust hart’ kant stemmen voor zijn partij. ‘Met Kathleen Van Brempt hebben wij de beste minister voor openbaar vervoer gehad. Ooit. En met Norbert De Batselier, den Bats, hadden we de beste milieuminister ooit. Wat hij heeft verwezenlijkt, heeft niemand hem nagedaan, ook de groenen niet.’

In elk geval belooft de vorming van een Vlaamse coalitie waarvan SP.A én Groen deel uitmaken een huzarenstukje te worden. Alle peilingen wijzen erop dat N-VA veruit de grootste partij blijft na 26 mei. En aangezien voorzitter Bart De Wever niet snel met beide progressieve formaties in zee wil, zal wellicht enkel een monstercoalitie tussen SP.A, Groen, CD&V en Open VLD overblijven. ‘Ik kijk niet naar peilingen’, besluit Meeuws.

'Het is niet omdat sommige mensen binnen Groen mij iets hebben aangedaan dat we niet meer zouden kunnen samenwerken.'
‘Het is niet omdat sommige mensen binnen Groen mij iets hebben aangedaan dat we niet meer zouden kunnen samenwerken.’© Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content