"Er zal geen commercieel passagiersverkeer vertrekken van of landen op Brussels Airport tot 2 april om 23.59 uur UTC-tijd", klinkt het in de NOTAM. Dat is 3 april om 01.59 uur 's ochtends Belgische tijd.

Verschillende bronnen hadden eerder al gezegd dat het zeer onwaarschijnlijk was dat de luchthaven zaterdag al opnieuw passagiers zou kunnen verwerken, nadat Binnenlandse Zaken en politievakbonden het pas vrijdagavond laat eens waren geraakt over de beveiliging van de luchthaven.

Er is nu tijd nodig om een aantal zaken uit het akkoord te installeren en implementeren. Zo zou een camera alle nummerplaten van de wagens controleren, komen er willekeurige controles van voertuigen, en is voor het betreden van de luchthaven een systematische controle van identiteits- en reisdocumenten gepland en een scan van de bagage. Voorts hebben luchtvaartmaatschappijen ook tijd nodig om passagiers, bemanningen en vliegtuigen op de juiste plaatsen te krijgen. Zaterdag zal er vermoedelijk meer duidelijkheid komen over de praktische regelingen voor passagiers om op de luchthaven te geraken, en over welke vluchten er vanaf zondag zouden plaatsvinden.

Brussels Airlines

Er wordt voor vluchten in eerste instantie gekeken naar luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, die de luchthaven in Zaventem als thuisbasis heeft. Zij liet eerder al weten de plannen klaar te hebben om snel een deel van de vluchten die nu vanop alternatieve luchthavens worden uitgevoerd, terug naar Brussel te verhuizen. Daarbij zou de prioriteit gaan naar de langeafstandsvluchten (Afrika en Noord-Amerika). De maatschappij zal evenwel nog een tijdje beroep moeten blijven doen op regionale luchthavens voor een deel van haar vluchten. De heropstart van Brussels Airport is sowieso maar gedeeltelijk: via de tijdelijke infrastructuur die na de aanslagen van dinsdag 22 maart werd ingericht, zouden 800 vertrekkende passagiers per uur behandeld kunnen worden. Dat is ongeveer 20 procent van de normale capaciteit, zo stelde de luchthaven eerder. Bij de aanslagen raakte de vertrekhal van de luchthaven zwaar beschadigd.

(Belga/RR)

"Er zal geen commercieel passagiersverkeer vertrekken van of landen op Brussels Airport tot 2 april om 23.59 uur UTC-tijd", klinkt het in de NOTAM. Dat is 3 april om 01.59 uur 's ochtends Belgische tijd. Verschillende bronnen hadden eerder al gezegd dat het zeer onwaarschijnlijk was dat de luchthaven zaterdag al opnieuw passagiers zou kunnen verwerken, nadat Binnenlandse Zaken en politievakbonden het pas vrijdagavond laat eens waren geraakt over de beveiliging van de luchthaven. Er is nu tijd nodig om een aantal zaken uit het akkoord te installeren en implementeren. Zo zou een camera alle nummerplaten van de wagens controleren, komen er willekeurige controles van voertuigen, en is voor het betreden van de luchthaven een systematische controle van identiteits- en reisdocumenten gepland en een scan van de bagage. Voorts hebben luchtvaartmaatschappijen ook tijd nodig om passagiers, bemanningen en vliegtuigen op de juiste plaatsen te krijgen. Zaterdag zal er vermoedelijk meer duidelijkheid komen over de praktische regelingen voor passagiers om op de luchthaven te geraken, en over welke vluchten er vanaf zondag zouden plaatsvinden. Er wordt voor vluchten in eerste instantie gekeken naar luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, die de luchthaven in Zaventem als thuisbasis heeft. Zij liet eerder al weten de plannen klaar te hebben om snel een deel van de vluchten die nu vanop alternatieve luchthavens worden uitgevoerd, terug naar Brussel te verhuizen. Daarbij zou de prioriteit gaan naar de langeafstandsvluchten (Afrika en Noord-Amerika). De maatschappij zal evenwel nog een tijdje beroep moeten blijven doen op regionale luchthavens voor een deel van haar vluchten. De heropstart van Brussels Airport is sowieso maar gedeeltelijk: via de tijdelijke infrastructuur die na de aanslagen van dinsdag 22 maart werd ingericht, zouden 800 vertrekkende passagiers per uur behandeld kunnen worden. Dat is ongeveer 20 procent van de normale capaciteit, zo stelde de luchthaven eerder. Bij de aanslagen raakte de vertrekhal van de luchthaven zwaar beschadigd.(Belga/RR)