Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Jan Herregods
door Jan Herregods

Vuilnisophaling verstoord in Brussel

De vuilnisophaling in het Brussels Gewest is dinsdag ernstig verstoord door de staking van ACOD om te protesteren tegen de pensioenhervormingsplannen van de federale regering. Dat meldt ophaaldienst Net Brussel.

De ophaling van vuilniszakken is verstoord in Anderlecht, Berchem, Etterbeek (deels), Evere, Ganshoren, Haren, Jette, Koekelberg, Molenbeek, Sint-Gillis (2 straten), Schaarbeek (deels), Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

Net Brussel vraagt aan de inwoners van wie de zakken niet opgehaald zijn, om die weer binnen te nemen en buiten te zetten voor de volgende ophalingen van vrijdag 2 maart (witte zakken) en van dinsdag 6 maart (blauwe zakken).

De ophaling van grofvuil aan huis wordt uitgevoerd.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Verdubbeling aantal oproepen bij VAB-alarmcentrale

Pechverhelper VAB kent dinsdag "opnieuw een zeer drukke ochtend" op zijn alarmcentrale, met dubbel zoveel oproepen als normaal. De staking van ACOD om te protesteren tegen de pensioenhervormingsplannen van de federale regering heeft ervoor gezorgd dat meer mensen de auto genomen hebben om te gaan werken, en door het koude weer zijn er net als maandag opnieuw zeer veel startproblemen.

De stijging van het aantal oproepen is nog groter dan maandag, meldt VAB-woordvoerster Joni Junes. Om 08.30 uur had VAB 80 procent meer oproepen dan op een gemiddelde dinsdagochtend, om 09.00 uur was dat een verdubbeling, om 09.30 uur 110 procent meer oproepen.

Van de oproepen gaat 52 procent over start- en batterijproblemen. Op een gemiddelde winterse dinsdagochtend is dat 35 procent.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Staking 'goed opgevolgd' in gevangenissen en gesloten centra

De staking van ACOD om te protesteren tegen de pensioenhervormingsplannen van de federale regering wordt dinsdagochtend "goed opgevolgd" in de gevangenissen en de gesloten centra. Dat is vernomen van vakbondsman Gino Hoppe van ACOD.

Hoppe toont zich "erg tevreden". Op basis van eerste cijfers is er volgens hem sprake van een algemeen stakingspercentage van 75 à 80 procent in de gevangenissen in België, met uitschieters zoals de gevangenis van Gent, waar het percentage nog hoger ligt.

Dat het stakingspercentage in de gevangenissen zo hoog ligt is volgens Hoppe logisch, "omdat de cipiers in aanmerking komen voor de definiëring als 'zwaar beroep'". Ook in de gesloten centra wordt de staking goed opgevolgd. Zo is er in het gesloten centrum van Brugge sprake van een stakingspercentage van 90 procent.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Normale ochtendspits op de weg

De staking van ACOD om te protesteren tegen de pensioenhervormingsplannen van de federale regering zorgt dinsdagochtend omstreeks 07.00 uur niet voor extra hinder op de weg. De ochtendspits verloopt normaal, misschien zelfs ietsje rustiger dan anders, zo is vernomen bij het Vlaams Verkeerscentrum.

Wel moet op de E19 van Antwerpen naar Brussel rekening gehouden worden met een uur file, door een ongeval in Machelen. Het Verkeerscentrum raadt automobilisten die van Antwerpen naar Brussel moeten aan om via de A12 te rijden. Op de E19 richting Nederland is in Sint-Job-in-'t-Goor door een ongeval de rechterrijstrook versperd. Ook daar staat een file.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Uit het archief: Pensioendebat met Jan Spooren (N-VA) en Kim De Witte (PVDA)

Knack bracht in novemer van vorig jaar Jan Spooren en Kim De Witte samen, pensioenexperts van respectievelijk de N-VA en de PVDA - en al gauw botsten de ideeën.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Sterke hinder in Brussel

Dinsdag om 6.15 uur zijn in Brussel zes buslijnen, zes tramlijnen en drie metrolijnen in dienst. Dat meldt de MIVB op zijn website. Het openbaar vervoer in de hoofdstad wordt dinsdag sterk verstoord door een staking van de ACOD om te protesteren tegen de pensioenhervormingsplannen van de federale regering.

De metrolijnen 1, 2 en 5 zijn in dienst, net als de tramlijnen 3, 4, 7, 82, 92 en 94. Bij de bussen zijn de lijnen 15, 21 (tot Brussels Airport), 29, 71, 87 en 95 en pendelbus 94 (als gevolg van de werken aan de Vorstlaan) in gebruik. De MIVB herinnert eraan dat online hinderattesten beschikbaar zijn.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Hinder bij De Lijn grootst in steden en in provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen

De staking van ACOD om te protesteren tegen de pensioenhervormingsplannen van de federale regering zorgt dinsdagochtend bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn vooral voor hinder in de steden en in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit eerste informatie omstreeks 06.30 uur. Omdat de ochtendploeg nog aan het opstarten is, kan de situatie nog wijzigen in de loop van de ochtend, zo meldt De Lijn.

De hinder verschilt sterk van regio tot regio. In de provincies West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant genomen is ongeveer 85 procent van de chauffeurs dinsdagochtend aan de slag. De hinder is groter voor de kusttram, in de provincie Antwerpen, in de steden Leuven, Gent, Aalst, Sint-Niklaas en in de regio's van het Pajottenland, het Gentse en het Waasland. De Lijn raadt haar reizigers aan voor vertrek de website www.delijn.be te raadplegen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Beperkte hinder voor haven van Antwerpen

De staking van ACOD om te protesteren tegen de pensioenhervormingsplannen van de federale regering zorgt dinsdagochtend voor beperkte hinder voor de haven van Antwerpen. Dat meldt een woordvoerster via Twitter.

Enkel de Zandvlietsluis wordt niet bediend, maar de scheepvaart kan langs andere sluizen passeren. De vertragingen voor de klanten van de haven blijven tot een absoluut minimum beperkt, klinkt het.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Hinder op spoor in Vlaanderen, maar minder dan in Wallonië

Minder dan een trein op de twee rijdt dinsdagochtend in Wallonië. In Vlaanderen is de hinder beperkter. Dat blijkt dinsdag uit een eerste balans rond 5.30 uur. Volgens NMBS-woordvoerder Thierry Ney moeten de cijfers evenwel gerelativeerd worden op dit uur en gaan ze nog evolueren. "We zien geen enkele stakingspost op dit moment", zegt Ney.

Tussen Antwerpen en Brussel rijdt 75 procent van de treinen, en tussen Gent en Brussel 70 procent. Tussen Brussel en Oostende rijdt er dan weer geen enkele trein, terwijl tussen Kortrijk en Brussel, Gent en Kortrijk, en Gent en Antwerpen alle treinen rijden.

Tussen Luik en Brussel rijdt 30 procent van de treinen, tussen Charleroi en Brussel 50 procent, tussen Namen en Charleroi 50 procent, tussen Namen en Luik 30 procent, en tussen Bergen en Brussel tot slot 30 procent.

De NMBS raadt reizigers aan om zich via de verschillende kanalen te informeren.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Vuist maken tegen pensioenbeleid'

ACOD mobiliseert zijn leden 'om samen een vuist te maken tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel'. Geen politieke staking, benadrukt de vakbond, maar een staking tegen het pensioenbeleid en de behandeling van het dossier rond de zware beroepen.

De vakbond vraagt dat zware beroepen erkend worden, zowel voor de statutaire als de contractuele personeelsleden. Bovendien moet een werknemer met een "zwaar beroep" vroeger met pensioen kunnen vertrekken, met een volledig pensioenbedrag.

Het voorontwerp dat minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine indiende, gaat volgens de bond tegen die principes in. "Het voert discriminerende maatregelen en voorwaarden in, zodat slechts weinig werknemers van enig voordeel kunnen genieten, zelfs na 40 jaar een 'zwaar beroep' te hebben uitgeoefend", klinkt het. Voor minister Bacquelaine gaat het wel om een politieke staking.

Volgens hem zal de hervorming de zwaarte van sommige beroepen erkennen en aan de betrokken werkenden bijkomende pensioenrechten toekennen. Hij wees er ook al op dat de teksten nog niet definitief zijn en er nog sociaal overleg moet volgen.

Om 11.30 uur is er een militantenconcentratie nabij het station van Brugge. De vakbond verwacht er twee- tot drieduizend deelnemers. Er staan getuigenissen en een toespraak van voorzitter Chris Reniers op het programma.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Staking gestart op maandag om 22u

Bij spoorwegmaatschappij NMBS is maandagavond om 22.00 uur al een 24 urenstaking gestart. "Er is risico op zwaar verstoord binnenlands en internationaal treinverkeer, en dat vanaf maandag 26 februari (vanaf 22 uur) tot dinsdag 27 februari (tot 22 uur)", waarschuwde de NMBS eerder al.

Ook de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB waarschuwt voor mogelijk sterke hinder. "De nationale staking zal het tram-, bus- en metroverkeer grondig verstoren", luidt het. "Het wordt moeilijk om zich te verplaatsen in de hoofdstad."

Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn, waar er een tiental dagen geleden nog een algemene staking was, zou de hinder dinsdag moeten meevallen. Maar vooral op de stadsnetten van Gent, Aalst, Sint-Niklaas en Antwerpen, en in het Pajottenland en Limburg, zou de reiziger meer last kunnen ondervinden.

Door de verwachte problemen met het openbaar vervoer kan het bijvoorbeeld ook moeilijk zijn om op Brussels Airport te raken. De luchthaven raadt passagiers aan "om uit te kijken naar alternatieve vervoersmiddelen of zeker voldoende tijd in te plannen om tijdig op de luchthaven te geraken".

Ook in scholen en crèches, aan de loketten van gemeentehuizen, in de gevangenissen of nog in de havens kan er hinder zijn. Voorts kan de afvalophaling verstoord zijn, of het lokale containerpark gesloten.

Bij bpost verwacht men niet al te veel hinder. De krant zou in de bus moeten vallen en ook de postbedeling zou geen al te grote hinder moeten ondervinden, luidde het daar.