De Staatsveiligheid heeft inlichtingen verzameld over Filip Dewinter (Vlaams Belang), maar heeft niet geprobeerd dat in de doofpot te steken. Kort nadat de dienst in 2010 interesse kreeg in Dewinter, werd dat aan de regering gemeld. Dat staat in een rapport van het Comité I, dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten, schrijft De Tijd.

Bart Debie

Zowel minister van Justitie Annemie Turtelboom als de senatoren die het Comité I begeleiden, hebben dat rapport gekregen. Uit het rapport blijkt ook dat de bewering van ex-VB'er Bart Debie, dat hij al sinds 2007 informatie over Dewinter aan de Staatsveiligheid doorspeelt, niet klopt. Dat zou pas sinds 2010 zijn gebeurd.

Richtlijn

Wel stelt het Comité I vast dat de Staatsveiligheid na die eerste melding niet meer heeft gecommuniceerd met de regering, ondanks een richtlijn uit 2009 dat ze de regering moet inlichten telkens een federaal parlementslid opduikt in een verslag.

Vraag is of de Staatsveiligheid nadien nog echte verslagen heeft opgesteld. De dienst blijft erbij dat enkel nog ruwe informatieverslagen volgden. Wel is het zo dat de Staatsveiligheid al in 2010 de toenmalige regering inlichtte, terwijl Dewinter toen nog enkel Vlaams parlementslid was, waardoor ze meer deed dan de richtlijn toen vereiste. (Belga/EE)

De Staatsveiligheid heeft inlichtingen verzameld over Filip Dewinter (Vlaams Belang), maar heeft niet geprobeerd dat in de doofpot te steken. Kort nadat de dienst in 2010 interesse kreeg in Dewinter, werd dat aan de regering gemeld. Dat staat in een rapport van het Comité I, dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten, schrijft De Tijd. Bart Debie Zowel minister van Justitie Annemie Turtelboom als de senatoren die het Comité I begeleiden, hebben dat rapport gekregen. Uit het rapport blijkt ook dat de bewering van ex-VB'er Bart Debie, dat hij al sinds 2007 informatie over Dewinter aan de Staatsveiligheid doorspeelt, niet klopt. Dat zou pas sinds 2010 zijn gebeurd. Richtlijn Wel stelt het Comité I vast dat de Staatsveiligheid na die eerste melding niet meer heeft gecommuniceerd met de regering, ondanks een richtlijn uit 2009 dat ze de regering moet inlichten telkens een federaal parlementslid opduikt in een verslag. Vraag is of de Staatsveiligheid nadien nog echte verslagen heeft opgesteld. De dienst blijft erbij dat enkel nog ruwe informatieverslagen volgden. Wel is het zo dat de Staatsveiligheid al in 2010 de toenmalige regering inlichtte, terwijl Dewinter toen nog enkel Vlaams parlementslid was, waardoor ze meer deed dan de richtlijn toen vereiste. (Belga/EE)