Kamerleden David Geerts en Karin Temmerman (SP.A) vinden dat pendelaars hun fiets gratis moeten kunnen meenemen op de trein. Ze pleiten voor het afschaffen van de fietstoeslag van vijf euro voor een enkele rit en voor een op het vervoer van fietsen voorziene treininfrastructuur. In de Kamer zullen ze minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) vragen concrete stappen te ondernemen.

'Absolute must om vervoeren fiets op trein gratis te maken'

'Als we meer mensen willen overtuigen om de auto te laten staan, moeten we inzetten op een 'genetwerkte' mobiliteit waar openbaar vervoer, fiets en voetganger centraal staan. Het is een absolute must om het vervoeren van fietsen met de trein gratis te maken', klinkt het.

Volgens Geerts en Temmerman is de fiets een handig alternatief om de afstand tussen thuis en het station, of het station en het werk te overbruggen. Ze stellen ook dat die afstand nu nog te veel mensen afschrikt om de trein te nemen. 'Maar de NMBS ontmoedigt de combinatie van trein en fiets nog altijd', aldus de SP.A-Kamerleden.

Ruimte voor fietsen criterium aankoop toestellen

'Voor plooifietsen is amper plaats voorzien in onze treinstellen, voor gewone fietsen is het al helemaal onbegonnen werk. De treininfrastructuur is totaal onaangepast en het is een bijzonder dure grap. De fiets meenemen op de trein kost 5 euro voor een enkele rit.'

Geerts en Temmerman willen ook dat bij elke nieuwe, toekomstige aankoop van treinstellen voldoende ruimte voor het plaatsen van fietsen een belangrijk criterium wordt. (Belga)

Kamerleden David Geerts en Karin Temmerman (SP.A) vinden dat pendelaars hun fiets gratis moeten kunnen meenemen op de trein. Ze pleiten voor het afschaffen van de fietstoeslag van vijf euro voor een enkele rit en voor een op het vervoer van fietsen voorziene treininfrastructuur. In de Kamer zullen ze minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) vragen concrete stappen te ondernemen.'Als we meer mensen willen overtuigen om de auto te laten staan, moeten we inzetten op een 'genetwerkte' mobiliteit waar openbaar vervoer, fiets en voetganger centraal staan. Het is een absolute must om het vervoeren van fietsen met de trein gratis te maken', klinkt het.Volgens Geerts en Temmerman is de fiets een handig alternatief om de afstand tussen thuis en het station, of het station en het werk te overbruggen. Ze stellen ook dat die afstand nu nog te veel mensen afschrikt om de trein te nemen. 'Maar de NMBS ontmoedigt de combinatie van trein en fiets nog altijd', aldus de SP.A-Kamerleden. 'Voor plooifietsen is amper plaats voorzien in onze treinstellen, voor gewone fietsen is het al helemaal onbegonnen werk. De treininfrastructuur is totaal onaangepast en het is een bijzonder dure grap. De fiets meenemen op de trein kost 5 euro voor een enkele rit.'Geerts en Temmerman willen ook dat bij elke nieuwe, toekomstige aankoop van treinstellen voldoende ruimte voor het plaatsen van fietsen een belangrijk criterium wordt. (Belga)