De Algemene Centrale, de grootste centrale binnen de socialistische vakbond ABVV, wil dat de SP.A een linksere koers gaat varen. 'SP.A, word wat linkser, dan ga je stemmen winnen', luidt de oproep van Katrien Van der Helst, federaal secretaris van de Algemene Centrale.

Volgens Katrien Van der Helst is bij de basis van de vakbondscentrale steeds meer de echo te horen van een roep naar een linksere SP.A. 'We steken niet weg dat we steeds meer de roep naar een iets progressievere SP.A horen', aldus Van der Helst. Het ligt de achterban van de arbeiderscentrale bijzonder zwaar op de maag dat de regering heeft beslist tot het bevriezen van de lonen. 'Terwijl de bedrijven winsten maken en de dividenden voor de aandeelhouders verhogen', argumenteert de federaal secretaris van de machtige arbeiderscentrale.

Strijdpunten

'Het is aan onze mensen moeilijk uit te leggen dat de SP.A niet vecht voor vrij loonoverleg', zegt Van der Helst. De Algemene Centrale deed die oproep op de hoofdzetel van de SP.A. Met het oog op de nakende verkiezingen doet de bond de ronde bij de progressieve partijen. De centrale legt hen tien strijdpunten voor die ze graag in de partijprogramma's zagen opgenomen.

Ook PS onder vuur bij vakbonden

In Franstalig België ligt de PS ook onder vuur bij de vakbond. Sterker nog, daar roept de FGTB-afdeling uit Charleroi (FGTB is de Franstalige tegenhanger van het ABVV) op dit keer niet te kiezen voor de PS maar wel voor 'PTB-Go!'. Dat is de eenheidslijst van de PTB (de Franstalige vleugel van de PVDA) en twee andere. Een 'historische oproep', aldus PVDA+-voorzitter Peter Mertens: 'Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat een volledige regio-afdeling van de socialistische vakbond oproept op te stemmen op een andere partij dan de PS/SP.A. Dit zet heel wat in beweging in Wallonië, waar de PS traditioneel veel hechter is verstrengeld met de FGTB. De PS vindt dit echt niet leuk.'

(Belga/SD)

Volgens Katrien Van der Helst is bij de basis van de vakbondscentrale steeds meer de echo te horen van een roep naar een linksere SP.A. 'We steken niet weg dat we steeds meer de roep naar een iets progressievere SP.A horen', aldus Van der Helst. Het ligt de achterban van de arbeiderscentrale bijzonder zwaar op de maag dat de regering heeft beslist tot het bevriezen van de lonen. 'Terwijl de bedrijven winsten maken en de dividenden voor de aandeelhouders verhogen', argumenteert de federaal secretaris van de machtige arbeiderscentrale. 'Het is aan onze mensen moeilijk uit te leggen dat de SP.A niet vecht voor vrij loonoverleg', zegt Van der Helst. De Algemene Centrale deed die oproep op de hoofdzetel van de SP.A. Met het oog op de nakende verkiezingen doet de bond de ronde bij de progressieve partijen. De centrale legt hen tien strijdpunten voor die ze graag in de partijprogramma's zagen opgenomen. In Franstalig België ligt de PS ook onder vuur bij de vakbond. Sterker nog, daar roept de FGTB-afdeling uit Charleroi (FGTB is de Franstalige tegenhanger van het ABVV) op dit keer niet te kiezen voor de PS maar wel voor 'PTB-Go!'. Dat is de eenheidslijst van de PTB (de Franstalige vleugel van de PVDA) en twee andere. Een 'historische oproep', aldus PVDA+-voorzitter Peter Mertens: 'Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat een volledige regio-afdeling van de socialistische vakbond oproept op te stemmen op een andere partij dan de PS/SP.A. Dit zet heel wat in beweging in Wallonië, waar de PS traditioneel veel hechter is verstrengeld met de FGTB. De PS vindt dit echt niet leuk.'(Belga/SD)