De European Organisation for Security kreeg geld van de Europese Commissie voor vijftien Europese onderzoeksprojecten rond veiligheid. Tegelijk is de EOS een lobbyorganisatie die de belangen van de Europese veiligheidsindustrie verdedigt. Knack sprak met voorzitter Luigi Rebuffi.

'De meeste big data-analyses en toepassingen van algoritmes zijn vaak niet gebaseerd op een duidelijk wettelijk kader', schrijft de Privacycommissie in haar gloednieuwe Big Data-rapport, dat Knack kon inkijken. De Commissie formuleert 33 aanbevelingen.

Liliane Schoofs, vicerector Onderzoeksbeleid van de KU Leuven, reageert op het Security for Saleonderzoek van Knack, waarin haar universiteit een grote rol speelt. 'De investeringen in Europees veiligheidsonderzoek leveren wel degelijk op, maar in het belang van de burger is deze output niet altijd zichtbaar.'

Bewakingscamera's die draadloos beelden doorsturen kunnen de buienradar van het KMI hinderen. Samen met het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie gaat het KMI de stoorzenders nu opsporen.