Veiligheidstechnologie: 73 miljoen euro onderzoeksgeld voor België

© Logo: Leon de Korte / de Correspondent. Foto: iStock

Aan 161 Europese projecten rond veiligheidsonderzoek namen Belgische bedrijven, universiteiten, onderzoekscentra en overheden deel. Samen ontvingen ze daarvoor 73 miljoen euro van de Europese Commissie.

Europa kende 253 projecttoelagen voor veiligheidsonderzoek toe aan de Belgische spelers (aan één project kunnen meerdere Belgische spelers deelnemen). Daarmee staat België op de 7de plaats, na het Verenigd-Koninkrijk, Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Nederland. Dat goede resultaat komt deels omdat een aantal Europese initiatieven -zoals het Joint Research Centre van de Europese Commissie- ook in Brussel kantoor houden.

Tot de Belgische bedrijven die geld kregen, behoren onder meer ACIC, Alstom, Sioen Industries, Sonaca, Spacebel en Vivaqua. Space Appliation Services NV uit Zaventem haalde als bedrijf het meeste beurzen binnen (6), goed voor 3,4 miljoen euro.

Veiligheidstechnologie: 73 miljoen euro onderzoeksgeld voor België


De grootste som uitgekeerd aan een Belgische speler ging naar de Koninklijke Militaire School, die 1,6 miljoen euro kreeg voor het ICARUS-project, dat robotica-toepassingen ontwikkelde voor rampbeheersing.

Het onderzoeksproject met de meeste Belgische deelnemers was CORE, met 14 Belgische spelers (op een totaal van liefst 72 spelers uit 17 landen). CORE is gericht op de veiligheid van de internationale goederenstroom.

Aan 23 projecten namen Belgische overheden deel -waaronder Binnenlandse Zaken, Justitie, stad Antwerpen, BFAST en de politiezone De Panne-Koksijde-Nieuwpoort. Zij ontvingen in totaal 3,2 miljoen euro.

Bron: cordis.europa.eu

Partner Content