Schild&Vrienden: Hof van beroep moet zich eerst uitspreken over wrakingsverzoek tegen rechtbankvoorzitter

Dries Van Langenhove. © Getty

In de zaak rond Schild & Vrienden heeft de burgerlijke een wrakingsverzoek ingediend tegen de rechtbankvoorzitter omwille van een agendakwestie door een huwelijk.

Het parket van Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van een “Pano”-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden.

In juni 2019 werd Dries Van Langenhove officieel in verdenking gesteld. De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Kazerne Dossin in Mechelen. De plenaire vergadering van de Kamer had in maart 2021 zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven.

Van Langenhove werd door de raadkamer buiten vervolging gesteld voor negationisme, maar hij werd verwezen naar de correctionele rechtbank voor inbreuken op de racisme- en de wapenwetgeving. Tegen de buitenvervolgingstelling voor negationisme werd beroep aangetekend door twee burgerlijke partijen, en de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) oordeelde dat hij zich toch voor negationisme moet verantwoorden. Van Langenhove nam intussen ontslag uit de Kamer. 

Vorige week dinsdag werd de zaak ingeleid en werd een conclusiekalender afgesproken. De rechtbank legde de behandeling van de zaak vast op 12 september, maar burgerlijke partij Jihad Van Puymbroeck probeerde zich daartegen te verzetten. ‘Ik ga dan trouwen. Het is zeer belangrijk voor mij dat ik zelf het woord kan nemen’, zei de vrouw.

‘Het is niet mogelijk om voor elke partij een uitzondering te maken’, reageerde rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe. Ook haar advocaat Abderrahim Lahlali ving bot, waardoor een wrakingsverzoek in de lucht ging. Het verzoek werd vorige week nog ingediend, maar Lahlali geeft geen commentaar.

Rechter Van Den Berghe heeft intussen beslist om zich niet terug te trekken, waardoor het Gentse hof van beroep zich over het wrakingsverzoek moet uitspreken. Alle andere partijen worden daarvoor ook opgeroepen. Het proces rond Schild & Vrienden dreigt opnieuw uitstel te kennen, omdat de conclusiekalender niet meer gehaald zou kunnen worden.

Het is het zoveelste procedure-incident in het dossier, dat al bijna vijf jaar aansleept. Het dossier kende al een wrakingsprocedure in de onderzoeksfase van de zaak. Zo trok de Gentse onderzoeksrechter Annemie Serlippens zich in maart 2021 terug uit de zaak na een wrakingsverzoek van Dries Van Langenhove en zijn advocaat Hans Rieder, die aanvoerden dat Serlippens partijdig was.

Partner Content