Schepen van Vlaamse Zaken waakt over Nederlandse taal in Aalst

19/10/12 om 11:37 - Bijgewerkt om 11:37

Een schepen van "Vlaamse Zaken en Inburgering" moet er in Aalst over waken dat de Nederlandse taal gebruikt wordt in het bestuur en als instrument voor integratie.

Schepen van Vlaamse Zaken waakt over Nederlandse taal in Aalst

© Belga

Dat bevestigt toekomstig burgemeester Christoph D'Haese. "We worden in Aalst, amper dertig kilometer van Brussel, geconfronteerd met een toenemende verfransing", aldus D'Haese.

"Dat heeft te maken met wat het 'spoorwegfenomeen' genoemd wordt, waarbij alle steden en gemeenten langs de spoorlijn Gent-Brussel geconfronteerd worden met anderstaligen die Brussel verlaten."

Positief verhaal

D'Haese benadrukt dat N-VA daar op een positieve manier meer wil omgaan. "Taal is het instrument bij uitstek voor integratie," klinkt het. "En dat is geen provocatief verhaal maar een positief verhaal. Het is voor ons belangrijk dat mensen die naar Aalst komen welkom zijn, maar de Nederlandse taal moeten spreken."

De schepen van Vlaamse Zaken en Inburgering, die bevolking, burgerlijke stand en eventueel onderwijs tot zijn bevoegdheid krijgt, zal er bijvoorbeeld over waken dat het Nederlands consequent gebruikt wordt in bestuurszaken en aan loketten, in de kinderopvang en scholen. Ook het aanbod om de taal te leren zal uitgebreid worden, naast straatnaamborden die een "Vlaamse Leeuw" en opgestickerd stadsschild krijgen.

D'Haese onderstreept verder dat het ambt niet tot een symbolenkwestie herleid mag worden. "We willen de eigenheid van de sympathieke toffe stad Aalst bewaren en taal is daarbij het instrument bij uitstek voor integratie. Het gaat dus om een andere inslag dan het louter communautaire. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners