Sammy Mahdi wil CD&V-voorzitter worden

Sammy Mahdi (CD&V) op 5 mei 2022. © Belga

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi wil Joachim Coens opvolgen als voorzitter van zijn partij CD&V. Dat heeft hij zaterdag gezegd in De Ochtend op Radio 1.

Coens kondigde vrijdag aan dat hij de partijraad zal vragen om vervroegde voorzittersverkiezingen uit te schrijven, nadat CD&V in een nieuwe peiling nog slechts 8,7 procent van de stemmen toegedicht wordt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Mahdi verloor bij de vorige voorzittersverkiezingen nipt het pleit van Coens, maar waagt nu dus een nieuwe poging. Gevraagd of hij als consensuskandidaat naar voren zal treden, antwoordde hij zaterdag dat de leden van CD&V niets opgelegd wordt en dat hij zich ter beschikking wil stellen.

De peiling van VRT NWS en De Standaard kwam volgens Mahdi ‘keihard binnen’, maar hij wil niet defaitistisch zijn. ‘Vijf jaar geleden nog maar werd gezegd dat links geen toekomst meer had.’ Hij wil als voorzitter voorkomen dat ‘de mooiste ideologie van het land’ verdwijnt op het ogenblik dat er in de politiek twee grote blokken ontstaan.

Maar is het tij voor CD&V nog te keren? Ja, zegt Mahdi, ‘anders moet je er niet aan beginnen’.

Als Mahdi verkozen wordt als voorzitter van zijn partij, stopt hij als staatssecretaris en zal zijn partij dus naar een opvolger op zoek moeten gaan.

Partner Content